Пазарът пълен с бракониерска риба

Борислава Славова 02 август 2012 в 14:33 1360 0

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът е залят с риба, уловена от бракониери. Това показват проверки на Агенцията по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Най-честите нарушения са липса на документи за произхода на рибата. С една фактура се вкарват по няколко партиди риба, чието количество надхвърля регламентираното до 5 пъти. Изводът им е, че най-вероятно става дума за риба, уловена от бракониери.

По думите на д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, често липсват документи за произхода на храните. Сред другите нарушения са неправилното съхранение и неспазване на хигиената от страна на персонала.

Крайният срок на проверките за търговията с риба е около 7 август когато се очаква и да излязат точните резултатите от контрола.  

От Агенцията по безопасност на храните препоръчват да не се купуват храни и напитки от нерегистрирани и нерегламентирани обекти.

"Обектът, който е регистриран, има условия за съхранение на дадения вид храна, няма риск за здравето, ако са спазени всички изисквания. Там, където това не е регламентирано, а се продава храна и човек си я купи, естествено, че се излага на риск”, уточни д-р Тенев.

От началото на годината до края на месец юли затворените обекти от Българската агенция по безопасност на храните са 235.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови