Патоанатомите: Митрополит Кирил се е удавил, не е имало насилие

OFFNews 25 юли 2013 в 12:29 2407 1

Поклонение пред тленните останки на митрополит Кирил. Снимка: Булфото
Поклонение пред тленните останки на митрополит Кирил. Снимка: Булфото

Причината за смъртта на митрополит Кирил не е насилствена - по тялото му не са открити следи от травматични увреждания.

Това показват резултатите от съдебно-медицинската експертиза, изготвена от трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ „Св. Марина” – Варна. 

За първи път обаче се споменава, че на главата на Кирил е открита "раничка", която е получена "по механизма на действие на твърдите тъпи предмети". Съдебните медици обаче са категорични, че тази рана е повърхността и няма отношение към причината за смъртта.  

Аутопсията е установила, че митрополитът е страдал от исхемична болест на сърцето -  установени са атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове. "Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент - удавянето", заключават патоанатомите.

Непосредствената причина за настъпването на смъртта е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания, се казва още в експертното заключение, което е изготвено след извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания и консултация на хистологичните препарати.

Към момента на смъртта митрополит Кирил не е бил алкохолно повлиян.

Прокуратурата очаква резултатите от още няколко експертизи - съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни, въз основа на описаната по-горе експертиза, медицинската документация за предишни заболявания, и събраните материали по делото.

След представяне на заключенията, резултатите ще бъдат оповестени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови