Първанов знаел за атентата срещу Гриша Ганчев

Юлиан Христов 06 май 2012 в 17:23 3905 0

Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
Георги Първанов. Снимка: БГНЕС
Президентът Георги Първанов бил наясно с готвения атентат срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Това стана ясно днес от думите на Пламен Устинов, свидетел по делото "Октопод". В студиото на ТВ7 той разкри, че му е бил оказван натиск да промени показанията си в решителната фаза на процеса. Хора на Алексей Петров го накарали да каже, че е бил принуден от служители в спецслужбите да натопи Трактора, за да срине реномето му преди президентските избори. Обещавали му висши постове, след като падне правителството на ГЕРБ и английски адвокат, ако се разбере че е лъжесвидетелствал. Стигнало се дотам, че самият Алексей Петров лично се срещнал с Устинов, за да го накара да излъже на процеса. Най-много държеше да премълча, че Георги Първанов е извикал Емил Бонджев във връзка с поръчката на убийството на Гриша Ганчев, разкри свидетелят по делото "Октопод". Все пак арестът на Алексей Петров е обнадеждаващ, че този процес е обективен, прозрачен и справедлив, призна Устинов и изрази надежда, че делото "Октопод" ще има окончателна развръзка съвсем скоро. Много хора от НСО работеха в полза на чужди интереси, призна още Устинов. Аз обаче нямам угризения на съвестта, защото играейки двойна игра спасих живота на поне двама-трима човека, каза той.
Имах лична среща с Васил Божков. Тя беше инициирана лично от Славчо Марков, който отговаря за охраната му. Искам да изразя голяма благодарност към Васил Божков. Той запази живота ми, като не оповести случая на службите и прокуратурата, разказа Устинов.
Той обясни, че лично Божков го е посъветвал как да подходи, ако иска да оцелее.
Каза ми: "Ако в момента това нещо го дам на службите, ще бъдеш ликвидиран." Тогава ми предложи план: "Ще ходиш, ще се правиш, че работиш по поръчката, а аз ще потърся начин да се срещна с Алексей Петров и да се изясним."
Според Устинов, Васил Божков е намерил начин, по който да избегне фаталния край, тъй като 3-4 месеца по-късно посредникът от страна на Алексей Петров - Момчил Кръстев, го привикал, за да му съобщи, че поръчката е отменена.
Бе ми обещано издигане, след като ГЕРБ падне от власт, а това щяло да се случи всеки момент", обясни още бившият гард от НСО.
Устинов разказа за срещата си с Алексей Петров дни преди делото, на което тричасовото свидетелство на Устинов стана причина Петров да бъде задържан под стража. Срещата продължила час и половина и била проведена в мандрата на Огнян Петров-брат на Алексей, намираща се между Рибарица и Тетевен. По време на разговора Алексей Петров поискал от Устинов да изопачи показанията си по случая "Тетевен", като се опитвал да измисли, че спецслужбите и лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов били поръчали да бъде нападнат тогава Алексей Петров, с което да бъде уронен имиджът му като кандидат-президент. Освен това особено настоял да не се споменава по никакъв повод връзката му с екс президента Първанов. В замяна на премълчаване на някои истини и изопачаването на други, Устинов щял да получи ръководен политически пост, след като правителството на ГЕРБ паднело всеки момент от власт, твърдял Петров.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !