Партията на Кунева ще бори банките изедници

Последна промяна на 02 декември 2012 в 14:37 1499 14

Любомир Христов - икономически съветник на Меглена Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори. Снимка: БГНЕС
Любомир Христов - икономически съветник на Меглена Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори. Снимка: БГНЕС

Експерти от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" ще дават консултации, включително юридически, които предпазят хората от практики на банки у нас, които нарушават правата им.

Това обяви юристът от ДБГ Димитър Делчев на пресконференция днес.

Сред тях са "едностранното, произволното и непазарното" определяне на лихвите по методики на банките и необоснованото променяне на лихвения процент от страна на банката след усвояване на кредита. Тези практики нарушават правата на кредитополучателите, обяви още през септември Комисията за защита на потребителите.

На пресконференцията днес икономическият съветник на Кунева и кандидат за неин вицепрезидент на последните избори финансистът Любомир Христов очерта шест основни проблема, показващи, че няма равнопоставеност пред закона между банките и клиентите. Той предложи и решения за преодоляването им.

Заради сега действащото законодателство медиите са принудени да не споменават имената на банки, които прилагат неравноправни клаузи заради текст от закон, заради който могат да бъдат осъдени за клевета - така хората не могат да получат пълна и достоверна информация, която да им помогне в избора на банка, от която да вземат кредит, бе първата критика на Христов.

От месец май 2010 г. пък банките могат едностранно да променят лихвените проценти по собствени, непазарни методики заради промяна в Закона за потребителския кредит. В повечето случаи тези методики не са базирани на обективни индекси.

Третата критика на Христов бе свързана с факта, че в България все още не съществува механизъм за извънсъдебно решаване на спорове между банки и клиенти.

Сред негативните банкови практики са и налагането на т. нар. наказателна лихва или такса за предсрочно погасяване на кредит, както и правото, дадено от чл. 417, т. 2 от ГПК на банките да придобиват имущество на неплатежоспособни клиенти по бързата процедура.

Хората нямат право да сезират Конституционния съд, когато правата им се нарушават, е шестият проблем.

Според Христов, решенията на тези проблеми са: отмяна на чл. 417, т. 2 от ГПК; промяна на дефиницията за "референтен лихвен процент", която да задължи банките да определят лихвата си на база пазарно установен лихвен процент, а не по собствени методики; урегулиране на бързо, евтино и ефективно извънсъдебно решаване на спорове между физическо лице и банка; премахване на бариерите пред завеждането на колективни искове; създаване на възможност граждани да сезират Конституционния съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2013 в 10:54

М. Кунева - член на надзорния борд на банка „Париба” щяла да бори банките - изедници. Боже Господи, тези наистина ни смятат за немислещи същества. А може и да имат право, щом като има такива, които убедено гласуват за ГЕРБ, ДПС, БСП, ОДС, ДСБ или партията на гореспоменатата боркиня срещу собствените и приятели. Доган, Борисов, Станишев, Кунева, Костов, М. Велчев и подобните им мега - престъпници, много отдавна са заслужили смъртна присъда.

11.12 2012 в 23:27

То с вяра не става , а с говорене на висок глас...така мисля и се извинявам,ако съм се вметнал без покана!

11.12 2012 в 23:24

Колкото до банките,хубаво би било да им се вмени задължението да разглеждат клиентите си не само като донори,но и като равноправни партньори.Понякога тези партньори изпадат в лоши ситуации и не е коректно,без поне един разговор да се хвърлят на вълците/фирми за събиране,съд ,съдии изпълнители и т.н./Това ако се постигне,много от лошите кредити ще се обслужват,макар и на по-ниски нива,но без да се товарят с излишни наказателни лихви,адвокатски хонорари и такива на съдебни и публични изпълнители...

07.12 2012 в 16:34

Кунева АЕЦ не можа да оправи, сега държавата ще оправя

07.12 2012 в 16:33

Това е само предизборна агитация, Кунева не спазва обещанията си.

07.12 2012 в 15:37

А кой ще пази българина от Миглена Кунева и Любомир Христов.

04.12 2012 в 14:51

Аз да ви кажа съм клиент на райфайзен и от тях по долни няма. квото си искат правят, вдигат лихви, налагат такси...ама не вярвам нещата да се оправт, пък дори и Кунева да дойде на власт

04.12 2012 в 11:39

Всичко наистина звучи прекрасно, ама ако дойде на власт едва ли ще ги спази тия обещания. Истината е, че всички са популисти -казват и обещават неща които хората искат да чуят, само и само да ги изберат тях точно на изборите. Аман от псевдополитици вече...

02.12 2012 в 16:41

"Чистата политика"?!? Тя е приоритет на софийските таксета ;)

02.12 2012 в 16:33

"Банките изденици" са проблем, който е нетипично конкретна партия или политическо движение да решава или да взима страна. Проблемът е юридически, икономически и социален дори, но не и политически. Което означава, че този ход е с манипулиращ общественото внимание и изместващ фокуса от чистата политика към злободневен проблем.