По-леки условия за банките, по-тежки за студентите

Последна промяна на 19 ноември 2012 в 14:20 2268 2

Студенти. Снимка: Сергей Антонов

По-тежки за студентите и по-леки за банките ще са условията за отпускане на заеми за обучение на студенти и докторанти. Това става ясно от проект за промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, публикуван на сайта на Министерството на образованието, младежта и науката.

Кандидатите няма да получават кредит, ако не са обслужвали друго свое задължение към банка през последните 3 месеца. Според сега действащия текст срокът е 6 месеца.

Според предложените промени, кредитът ще може да бъде обявяван за предсрочно изискуем, ако студентът/докторантът е отстранен или е прекъснал обучението си, преминал е от редовна в задочна, вечерна или дистанционна форма на обучение. Прави се изключение за прекъсване по майчинство, болест, обучение в друго висше училище или научна институция в рамките на 2 години.

Съгласно промените, банките ще имат право да дават на съдебен изпълнител студентите и докторантите при забавяне на вноски или прекратяване на плащанията. Така те хем ще си получат парите от държавата (за тази цел е създаден гаранционен фонд), хем държавата ще си гарантира връщането на парите.

С утежняването на критериите за студентите и докторантите се облекчават условията за банките. Те ще имат право да превеждат по-късно парите от предвиденото в сега действащите текстове. Например срокът за  превеждане на парите за таксата за първия семестър на първи курс ще е чак последната дата за плащане на таксата за втория семестър на първия курс. Сегашното условие е да платят до 3 дни, след като студентът/докторантът им занесе документ за статута си в университета.

Според предложените нови разпоредби банките ще имат право да обявяват кредита за предсрочно изискуем, ако студентът или докторантът не е занесъл въпросния документ в рамките на два последователни семестъра.

Банките ще имат много голямо, значително разширено от проектозакона, влияние в органа, който ще управлява цялата система за студентско кредитиране и условията за нея - Националният съвет за кредитиране на студентите и докторантите.

Досега в този съвет имаше двама представители на Асоциацията на банките в България. Според новия текст, всяка банка, която отпуска кредити на студенти и докторанти, ще има по един представител. На практика това означава пълно мнозинство. Всички останали членове са общо 10: зам.-министър на образованието, двама служители на МОМН, по един представител на финансовото министерство, на БАН, на Селскостопанската академия, двама ректори, двама студенти от Националното представителство на студентските съвети.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2012 в 08:55

Предварителни поздравления за приемането на поредния безсмислен и неработещ закон.

19.11 2012 в 15:52

На хората им трябват работници, стига с тези студенти. Колкото повече хора се виждат по кариерите, поточните линии и с работни дрехи по строежите и заводите, толкова по-добре. 5-6 процента да са знаещите и да управляват, другите да работят. Сулю и пюлю висшист, пък и държавата да му осигури евтино пребиваване в Ст. Град, ...............пък и недоволни, е стига де!!!!!!