Парите за заплати във ВМЗ-Сопот дошли от чужд клиент

Последна промяна на 26 януари 2013 в 14:26 1646 5

Стачка във ВМЗ-Сопот. Снимка: БГНЕС
Стачка във ВМЗ-Сопот. Снимка: БГНЕС

4-те млн. лева, с които вчера бяха платени заплатите във ВМЗ-Сопот, са от внесени задължения на международен контрагент на завода, обяви пред TV7 енергийният министър Делян Добрев.

В петък премиерът Бойко Борисов обяви, че парите идват "след приключване на една от сделките", а от финансовото министерство побързаха да уточнят, че парите не идват от бюджета.

По думите на Добрев предстои диалог със синдикатите през следващата седмица, за да се намери решение на проблемите на предприятието.

Търси се вариант за пренасочването на 900 служители, на които да бъде намерена друга работа, уточни той.

Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот се провали миналата година и парламентът извади завода от забранителния списък за продажба, с което разреши продажбата му без стратегия.

Сопред Делян Добрев приватизацията на предприятието е закъсняла с 10 години.

"Предприятието вървя само надолу през последните 15 години, имаше повече разходи отколкото печели", коментира министърът.

Той предлага още държавата да разсрочи задълженията на завода, които са 50-60 млн. лв., защото в противен случай, трудно ще се намери купувач за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2013 в 22:56

Защо, какви са кусурите? На мен ми звучи добре... Хем по капиталистически, хем със соц елементи..... Еййй, ама не е лесно да се угоди на всички :)

26.01 2013 в 22:27

Работническо-мениджърската приватизация веше беше, айде няма нужда.
По военната терминология фалирането на ВМЗ е саботаж, какви въпроси изобщо има?

26.01 2013 в 21:47

Хъх! Мислех, че аз съм го измислила... ;)

Както искате го четете :)

26.01 2013 в 19:32

Господин "Арх.", как да ви четеме- архитект,или старши? Тоа виц със съпричастност върху собствеността го слушахме цял живот. И т.н.

26.01 2013 в 14:40

A знаете ли, че... За да НЕ СА възможни злоупотреби с прекомерна власт в едно предприятие е хубаво работниците, дори и чистачките, да са и акционери в него?! Тогава да видим кой върти години на загуба, а само директорите на печалба!!! При това с цифри, дето циганите не могат да броят до толкова.

... И тогава има смисъл призивът на г-н Каролев "Работете за да имате"... Защото иначе.. едните си остават само с работата, другите с парите... А това е нелепо.