БСП: Ако има грешки в новите фактури за ток, ще има наказани

Последна промяна на 06 септември 2013 в 10:28 6781 15

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Представители на БСП и ГЕРБ влязоха в спор за цените на електроенергията и ефективно ли понижението от 5 на сто. Дебатът бе провокиран от множество сигнали на потребители за по-високи летни сметки за последния месец въпреки новите по-ниски цените на ел.енергията.

Явор Куюмджиев от БСП посочи в студиото на bTV, че новите фактура са изчислените по нов механизъм, с изваждане на трите добавки, въведени от ГЕРБ - за зелена енергия, невъзстановими разходи и кафява енергия.

Помолен да коментира оплакванията на потребители, че сметките им не само не са по-ниски, а напротив – по-високи, депутатът отговори, че първо сравнението трябва да бъде при еднакво потребление. Освен това месец август не бил най-коректният за сравнение, защото повечето ЕРП-та имат периоди на отчитане, които застъпват двата месеца, например от 10-ти юли до 10-ти август, т.е. сметката е за 20 дни от юли и 10 от август. „Ако се установи систематично нарушаване на новите цени на тока, виновните ще бъдат наказани”, категоричен бе Куюмджиев. 

Вероятно електроразпределителните дружества ще бъдат извикани в Народното събрание, за да се установи има ли такава системна грешка.

В момента се изчислява сметката по-различно и клиентът два пъти годишно ще получи разбивка на енергията си. Така хората ще разбират потреблението им от къде идва и на каква цена. Важно е, че при еднакво потребление ще се плаща по-малко, обясни депутатът.

Той отрече да се чака ново поскъпване на тока въпреки сигналите от ЕРП-тата, че им предстоят нови разходи. „Няма да има ново увеличаване на тока догодина. От 1 юли тя беше понижена след ребалансиране на електроенергията”.

Според депутата Делян Добрев ГЕРБ липсите в енергетиката е 350 млн. лв, които ще трябва да се компенсират. Неизбежно ще се увеличи токът от юли догодина, смята той.

„Вие обещавахте тези три разхода няма да ги има, а сега тия три реда ги сляхте с първия ред, да не ги виждат хората”, контрира Добрев колегата си от БСП.

„Сега хората не знаят колко плащат по трите показателя и няма никаква прозрачност на сметката, която в много случаи е по-висока”, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2013 в 18:54

На това разчитаме и ние - да има наказани. Като се започне от Куюмджиев, Манолова, Кутев, Стойнев и т.н., всички на колене на царевица, докато се отучат да подценяват и се гаврят със собствения си, безпомощен и безнадежден електорат!

06.09 2013 в 18:38

Въобще не е верно за намалението , ИЗЛЪГАХА комунисти и турци .Лъже тоя "майстор" , че ще има наказани .

06.09 2013 в 15:41

Ако бяхме нормална държава, щяхме да викнем Стойнев и Станишев, ако сметките са по-големи ! Но кой да ги викне ? Всички в НС са от мафията, съидейници. Как да се открие истината тогава ? Чрез разгонване, естествено. Невъзвратимо и окончателно на всички БКП-партии - БСП, ДПС, Атака, Герб.

06.09 2013 в 15:15

О-о-о-о-о-о-о,сега ще видят те,лошите!
А ние сме добрите!

06.09 2013 в 14:25

Много ясно беше казано, че намалението е с 4-5 %. Я сега извади от старите цени по 4,7 % и виж какво се получава. Именно - получават се новите. Къде е лъжата тук? Но нечии кухи кратуни явно не можеха да осмислят колко са 5 %, преди да ги видят изразени с цифри. Ами ваш проблем. Впрочем и по-кухи кратуни има. Такива, които изобщо не могат да си сметнат крайната цена, гледат само цената за киловат и пищят, че е увеличена. Така че, ти поне умееш да събираш, признавам ти го. ;)

06.09 2013 в 14:11

При намаление 5% сметката ми е увеличена с 10% при това бях седем дни на почивка!!!

06.09 2013 в 12:02

По груби изчисления (при две тарифи зависи какъв е делът на всяка от тях в общата сметка), реално може и да има увеличение на общата цена. За ЧЕЗ-София нощната тарифа е с ~56% по-висока. Дневната е с малко, но отново по-висока. По този начин се удрят финансите на хора, които пестят с нощна консумация.

В добавките (които са на киловат независимо от тарифата) наистина са махнати три от тях. При една от останалите има символично намаление, но тя влиза "в обединение" с друга (май при пренос и достъп до мрежата на Високо напражение). При друга има увеличение. При добавките крайното намаление е около 3 стотинки на киловат.

При тока увеличението (при 1/3 нощна) е 2,5 стотинки (грубо). При по-пестелива консумация (повече на нощна тарифа), увеличението ще дори по-голямо.

Реално при моята сметка има увеличение. Макар нощната да ми е едва 1/3.

06.09 2013 в 11:31

асфалт* - малко се екзалтирах ;)

06.09 2013 в 11:31

Не бе - уволнява се икасатора, примерно дето бачка за жълти стотинки и няма идея от къде му е дошло хахаха. Може и 2-3 чистачки в министерството да уволнят за наказание хахахаха

Хайде комуняги - като не можете да ядете асвалт яжте сега фактури за ток хахахахаха

06.09 2013 в 11:29

Никога не съм се радвал така на сметката си за ток, която е с около 20% по скъпа спрямо миналия месец!
Проверих и в още няколко градове които не са към ЧЕЗ - и ТАМ Е ТАКА!!!!!!

АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХАХААХХА АХАХАХАХАХА
АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХАХААХХА АХАХАХАХАХА
АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХАХААХХА АХАХАХАХАХА
АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХАХААХХА АХАХАХАХАХА