БСП: Ако има грешки в новите фактури за ток, ще има наказани

OFFNews 06 септември 2013 в 10:28 7407 15

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Представители на БСП и ГЕРБ влязоха в спор за цените на електроенергията и ефективно ли понижението от 5 на сто. Дебатът бе провокиран от множество сигнали на потребители за по-високи летни сметки за последния месец въпреки новите по-ниски цените на ел.енергията.

Явор Куюмджиев от БСП посочи в студиото на bTV, че новите фактура са изчислените по нов механизъм, с изваждане на трите добавки, въведени от ГЕРБ - за зелена енергия, невъзстановими разходи и кафява енергия.

Помолен да коментира оплакванията на потребители, че сметките им не само не са по-ниски, а напротив – по-високи, депутатът отговори, че първо сравнението трябва да бъде при еднакво потребление. Освен това месец август не бил най-коректният за сравнение, защото повечето ЕРП-та имат периоди на отчитане, които застъпват двата месеца, например от 10-ти юли до 10-ти август, т.е. сметката е за 20 дни от юли и 10 от август. „Ако се установи систематично нарушаване на новите цени на тока, виновните ще бъдат наказани”, категоричен бе Куюмджиев. 

Вероятно електроразпределителните дружества ще бъдат извикани в Народното събрание, за да се установи има ли такава системна грешка.

В момента се изчислява сметката по-различно и клиентът два пъти годишно ще получи разбивка на енергията си. Така хората ще разбират потреблението им от къде идва и на каква цена. Важно е, че при еднакво потребление ще се плаща по-малко, обясни депутатът.

Той отрече да се чака ново поскъпване на тока въпреки сигналите от ЕРП-тата, че им предстоят нови разходи. „Няма да има ново увеличаване на тока догодина. От 1 юли тя беше понижена след ребалансиране на електроенергията”.

Според депутата Делян Добрев ГЕРБ липсите в енергетиката е 350 млн. лв, които ще трябва да се компенсират. Неизбежно ще се увеличи токът от юли догодина, смята той.

„Вие обещавахте тези три разхода няма да ги има, а сега тия три реда ги сляхте с първия ред, да не ги виждат хората”, контрира Добрев колегата си от БСП.

„Сега хората не знаят колко плащат по трите показателя и няма никаква прозрачност на сметката, която в много случаи е по-висока”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!