Остеопорозата - тихият крадец на костна плътност и социални ресурси

16 октомври 2013 в 17:20 3762 0

Участниците в пресконференция по повод Световния ден на остеопорозата
Участниците в пресконференция по повод Световния ден на остеопорозата

В България има около 426 хиляди жени с остеопороза, като едва 4 на сто от тях се лекуват. Тази стряскаща статистика (която ни поставя на последно място в Европа) и произтичащите от това проблеми бяха изнесени днес на пресконференция по повод наближаващия на 20 октомври Световен ден за борба с третата социално значима болест в света. Посланието му през тази година е, че жените с добро костно здраве имат дъщери и внучки с добро костно здраве.

Две болести са наричани тихи крадци. Едната е глаукомата, която неусетно уврежда зрението ни, а другата – тихият крадец на костна плътност – остеопорозата, която без болки дълбае неусетно кухини във вътрешната част на костите ни – гъбестата трабекуларна кост. Първият сигнал – фрактура, идва, когато е късно.

Във възрастта между 55 и 60 години прешленните кости стават порьозни. Жената започва да се прегърбва, без да знае, че това се дължи на костно-прешленни фрактури. След 75-годишна възраст процесът е вече необратим и се появява т. нар. вдовишка гърбица, която пречи на дишането, на храненето, засяга всички вътрешни органи. Но бедрените фрактури, които зачестяват след 65-годишна възраст, са още по-страшни. Защото човек губи своята самостоятелност, често не може да се придвижва без чужда помощ. Или още по-страшното – залежава се на легло, като може да се стигне до вторична пневмония, белодробна емболия. Стряскащата статистика е, че 20 % от хората със счупена бедрена кост си отиват още през първата година. При една фрактура винаги има риск от последваща, а разходите са огромни – непосилни за много българи хирургически интервенции, напомня д-р Родина Несторова – секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО) .

Профилактиката: Тя започва от детска възраст и е пряко свързана с начина ни на живот. Остеопорозата „се подмладява”. Лекарите вече имат и пациентки на по 35 години с ниски нива на витамин D и страдащи от анорексия момичета с прешленни фрактури на по 20 години. Животът между дома и офиса, застояването пред компютъра, неизлагането на слънце и драстичните диети – превръщат поклонниците на криворазбраната цивилизация в потенциални жертви на остеопорозата. Човек трябва да се излага поне 15 минути на слънце на ден, за да може, под въздействието на ултравиолетовите лъчи, кожата да синтезира този т. нар. витамин D, който вкарва калция в костите. При неизлизане на слънце благотворната му роля може да бъде заменена с прием всекидневно на капки витамин D. Гладуването и ниското тегло са рисков фактор. Цигарите и алкохолът – също. Диетата трябва да съдържа и богати на белтъчини храни, и плодове и зеленчуци. Физическата активност трябва да е поне половин час дневно. Всяка жена, навърши ли 50 години, трябва да си прави изследване на костната плътност – дензитометрия (струва 45 лева, не се поема от НЗОК), и да се консултира периодично с лекар за определяне на фрактурен риск и евентуално лечение.

Рисковите фактори за възникване на остеопороза са: наследствена обремененост, фрактури, тютюнопушене, липса на физическа активност и смаляване на ръст с повече от 3 см спрямо младостта. Човек с наличие на няколко такива фактора трябва да бъде особено грижовен към здравето си.

Българската жена остарява, алармира проф. д-р Михаил Боянов, председател на Българското научно дружество по клинична дензитометрия. По данни на НСИ се увеличава броят на жените над 50 години. Менопаузата пък се измества с две години по-рано, което означава само едно – по-бързо стареене!

Тенденциите за застаряване на населението в световен мащаб доведоха до Съвети на Световната банка да се работи в посока на опазване на здравето на хората, което ще рече профилактика на социално значимите заболявания, защото все повече в бъдеще ще се разчита на работната сила на хората над 65-годишна възраст. Виждаме, че българските правителства продължават да не взимат мерки, отправя критики д-р Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Голямо е огорчението, когато у нас има блестящи специалисти, получаващи признание и следящи новостите в медицината на международни форуми, които изнасят статистики, а няма политици, които да ги осмислят. Предвиденият за 2014 г. бюджет отново е неприемлив. Имаме най-ниският отделян за здравеопазване процент от брутния вътрешен продукт и продължаваме да го режем, за да изчезнем като нация в бъдеще, не спести критиките си д-р Хасърджиев. Трагичен е фактът, че сме на опашката на Европа, категоричен е той и напомня, че инвестицията за здравеопазването трябва да бъде с мисъл за здраво работещо население и това многократно ще се изплати на обществото като социални разходи.

В България се реимбурсира само 25 % от стойността на лечението, докато в Кипър например лечението се поема напълно, в Дания, Чехия, Испания има между 50 и 90 % реимбурсация, във Финландия – 40%, във Франция – между 30 и 65%. Последни сме и по брой на лекувани пациенти – само 5 % от нуждаещите се имат достъп до специализирана помощ. Но още по-притеснително е, че у нас няма стратегия за превенция на заболяването и докато изследването на костната плътност струва 45 лева, но не се поема от Касата, то държавата дава 1080 лева за изкуствена става. Не могат да бъдат пресметнати в пари униженията за инвалидизираните хора, тежестта за цялото семейство, пропуснатите ползи за обществото като работоспособни личности и осигуровки.

При мъжете заболяването се среща по-рядко и досега бе пренебрегвано, но застигнати от фрактура, мъжете умират по-бързо от жените, сочи статистиката проф. Златомир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Националната пациентска организация планира на 22 октомври (вторник) от 10 до 16 часа скринингова акция сред служителите на Столична община, по време на която ще бъде направено измерване на костната плътност на служители на администрацията. Причината да бъде избрана точно Столична община е нейното съдействие за провеждане на подобни инициативи, обясни председателят на организацията д-р Хасърджиев. Той допълни, че през 2014 г., съвместно с организация „Жени без остеопороза”, ще стартира факултет за остеопороза в рамките на програмата „Университет за пациенти”, в който ендокринолози и ревматолози ще изнасят обучителни беседи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови