Оспорват пред Комисията по дискриминация привилегиите при прием в I клас

Александра Маркарян 11 януари 2013 в 16:48 2380 0

Първокласници на първия учебен ден.  Снимка: Сергей Антонов
Първокласници на първия учебен ден. Снимка: Сергей Антонов

Привилегиите за прием в I клас ще бъдат разгледани от Комисията за защита от дискриминация, която се самосезира по доклад на един от членовете си – Лало Каменов.

Според доклада те създават предпоставка за сегрегация и дискриминация.

Документът визира критериите за прием през 2011/2012 г.

Някои от тях са: близост на местоживеене до самото училище; адресна регистрация в района на учебното заведения; детето да не страда от заболяване, налагащо специални образователни изисквания; родителите да са бивши възпитаници на същото училище и др.

Критериите са изготвени след писмо от просветния министър Сергей Игнатов до 28-те образователни инспектората, изпратено с цел подобряване организацията при приема особено в училищата, към които има най-голям наплив.

Заседание по делото ще се проведе на 16 януари.

Ден по-рано ще има заседание по жалба срещу община Варна заради критериите за привилегерован прием в детските градини и яслите в морския град. Сред тях са прием на дете с предимство, ако негово братче или сестриче е в същата градина или ясла, ако поне единият родител е медицински работник (за прием в ясла) или ако работи в системата на образованието (за прием в градина). Т.Б. подлага на съмнение и законността на томболния принцип за избор на децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!