Орхан Памук осъди репресиите в Турция

06 юни 2013 в 12:17 4376 1

Орхан Памук. Снимка: БГНЕС
Орхан Памук. Снимка: БГНЕС

Турският писател и нобелов лауреат за литература Орхан Памук порица „репресивния подход” на правителството на Реджеп Тайип Ердоган в статия за в. „Хюриет“. Според писателя, чието авторитаризмът на Ердоган е причина за безредиците и насилието.

Памук, който е на 60 години, е популярна фигура в културния живот на Турция – отричан и възхваляван от съвременниците си. Познат е най-вече с романите си „Името ми е Червен” и „Сняг”.

Памук отправи критики към правителството, че не се е допитало до гражданите по плановете за застрояването на парк в Истанбул, което беше и основата на протестите. "Тази политика е нечувствителна и без съмнение разкрива част от все по-авторитарен и репресивен подход на правителството", пише Памук.

Писателят прави връзка между защитата на дърветата в парка Гези в Истанбул и една негова лична история от детството му в града, описана в романите му.

Цялото ми семейство живееше в апартаменти в една жилищна сграда в района Нишанташъ. Пред дома ни растеше 50-годишен кестен в предната част на апартамента и за щастие все още го има. Един ден през 1957 г. се оказа, че общината е решила да отреже дървото, за да се строи. Опозицията на квартала срещу авторитарното решение срещна надменни бюрократи, които не се интересуваха. Така с чичо ми и баща ми излязохме на улицата, и цялото семейство ден и нощ пазихме кестена. Това е нашият кестен и както семейство ни обича да припомня, той е семееен талисман, който ни обединява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови