Орешарски: Няма да допуснем назначения, които будят съмнение

Последна промяна на 02 юни 2013 в 11:28 2210 6

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение, обеща министър-председателят, обяви новият премиер Пламен Орешарски в интервю пред БНР.

"Новият министър на правосъдието, например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", уточни той. 

Давам си сметка, че нямам не 100 дни, а даже и 10 дни толеранс, призна министър-председателят.

Той уточни обаче, че трудно би било веднага да се вземат решения, защото прибързаните решения са грешни.

Разбира се, че трябва да видим на какво стъпваме, отговори Орешарски на въпрос ще има ли ревизия на работата на предишния кабинет.

Пламен Орешарски е възложил на министрите да видят как върви изпълнението на бюджета до този момент на всяко министерство, а на министерството на финансите – цялостен преглед на изпълнението на държавния бюджет.

"Това е необходимо, за да може да се очертаят задачите до края на тази година и насочване на вниманието към по-краткосрочните мерки, които не изискват голямо финансово натоварване", обясни премиерът.

По думите му изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за вместване на много допълнителни разходи.

"На този етап няма притеснение за парламентарния гръб на правителството, подчерта той. "Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите", каза още Орешарски.

Той ще иска промяна в стила на работа в НАП и на Агенция "Митници".

"Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите, това ще го преустановим.

Особено по отношение на акцизите дори ще засилим мерките. Ще засилим дистанционния контрол в работата на отделите, които изследват риска", обяви Орешарски.

Той обеща още, че няма да се взимат държавни заеми, за да се повишават доходите."Това е много временна мярка. Ще продължим да заемаме по плана, който имаме", каза Орешарски. 

Ще направим всичко възможно да задържим цената на тока, каза още той.

По думите му "Мини Марица Изток" са част от проблема в енергетиката и обеща да се търси решение така, че миньорите да не останат без работа.

"14% наистина е впечатляващо ниво на безработица. Стигнахме нивото от 2001 – 2002 г. Това е изключително неприятно и нашите усилия неслучайно и в приоритетите беше отделено много голямо място на заетостта, да заработи икономиката и ефективността на предприемачеството", коментира Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2013 в 21:03

Ами тогава кабинетът "Олигарски" да подава оставка още сега, че то освен съмнителни други вътре няма. Аз очаквах и Боко да включат в кабинета, ама на...

02.06 2013 в 20:10

Добър анализ :)

Надявам се да се задълбочим в изследването на проблема от точно тази гледна точка! Не пак да се надкрякваме дали ГЕРБ или БСП са по-по-най-големи маскари!.... Защото последното е поход за зелен хайвер, където обикновено се озоваваме, когато изначално не успеем да формулираме нещата правилно!

Протестите са точно за това - да няма "будещи съмнение назначения" и ако Орешарски не успее да ни осигури това- ще хвърчи заедно с питомците си! За което не трябва да има съмнение у него, ама никакво!!! ;)

02.06 2013 в 19:58

Правителството на серГей, съставено от баджанаци - не буди съмнения? ХА ХА!

02.06 2013 в 14:00

"Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение" - малко нелепо звучи на фона на състава на "новото" правителство. По стар обичай министрите са рвазделени на квотен принцип, но не между политически партии, а между представителите на едрия "бизнес" (за съжаление даже не чужд, а роден наш милиционерски). Най-голяма е традиционно квотата на ТИМ, следвана от ПИБ, НОВЕ Холдинг и т.н. Така в кайна сметка отново имаме правителство на широка коалиция, но не между политически партии, а между властови кръгове. Те нямаше да се наричат олигарси, ако не участваха във властта в крайна сметка. Така, че да ни е честита новата-стара коалиция между ТИМ, ПИБ и НОВЕ.

02.06 2013 в 13:56

А за кого е "Фонд Земеделие" - за ДПС ! Камен Костадинов! ам всичко е спряло!

02.06 2013 в 12:48

Проблемът е не само Мини Марица Изток, но и другите частни олигарски ВЕЦ -ове( вече десетки по реките
на България), както и вятърните електроцентр. от (Калиакра до Тюленово- стотици), чийто ток държавата се е
задължила да изкупува на безумни цени, т.е държавните пари (разбирайте нашите сметки за ток) отиват в собствениците- олигарсите на новите мини ,,зелени" електроцентрали (примерно Ковачки, но не само....)