Орешарски: Няма да допуснем назначения, които будят съмнение

02 юни 2013 в 11:28 2617 6

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение, обеща министър-председателят, обяви новият премиер Пламен Орешарски в интервю пред БНР.

"Новият министър на правосъдието, например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо", уточни той. 

Давам си сметка, че нямам не 100 дни, а даже и 10 дни толеранс, призна министър-председателят.

Той уточни обаче, че трудно би било веднага да се вземат решения, защото прибързаните решения са грешни.

Разбира се, че трябва да видим на какво стъпваме, отговори Орешарски на въпрос ще има ли ревизия на работата на предишния кабинет.

Пламен Орешарски е възложил на министрите да видят как върви изпълнението на бюджета до този момент на всяко министерство, а на министерството на финансите – цялостен преглед на изпълнението на държавния бюджет.

"Това е необходимо, за да може да се очертаят задачите до края на тази година и насочване на вниманието към по-краткосрочните мерки, които не изискват голямо финансово натоварване", обясни премиерът.

По думите му изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за вместване на много допълнителни разходи.

"На този етап няма притеснение за парламентарния гръб на правителството, подчерта той. "Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите", каза още Орешарски.

Той ще иска промяна в стила на работа в НАП и на Агенция "Митници".

"Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите, това ще го преустановим.

Особено по отношение на акцизите дори ще засилим мерките. Ще засилим дистанционния контрол в работата на отделите, които изследват риска", обяви Орешарски.

Той обеща още, че няма да се взимат държавни заеми, за да се повишават доходите."Това е много временна мярка. Ще продължим да заемаме по плана, който имаме", каза Орешарски. 

Ще направим всичко възможно да задържим цената на тока, каза още той.

По думите му "Мини Марица Изток" са част от проблема в енергетиката и обеща да се търси решение така, че миньорите да не останат без работа.

"14% наистина е впечатляващо ниво на безработица. Стигнахме нивото от 2001 – 2002 г. Това е изключително неприятно и нашите усилия неслучайно и в приоритетите беше отделено много голямо място на заетостта, да заработи икономиката и ефективността на предприемачеството", коментира Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови