Танзания, Того и Лесото ни задминаха по свобода на медиите

Мая Младенова Последна промяна на 30 януари 2013 в 08:33 1911 7

За една година България е слязла със 7 места в класацията за свободата на медиите на "Репортери без граници" и вече заема 87-ата позиция. Дори в огромна част от африканските държави словото се радва на повече свобода - като например в Танзания, Бенин , Лесото, Того, Кения, Замбия и др.

Това показва редовният годишен доклад на организацията, който изчислява индекса на медийна свобода на всяка държава.

През 2009 г. България беше на 68-о място, но през изминалите години страната ни се движеше само надолу, като миналата година бе на незавидната 80-а позиция.

Топ 5 в индекса заемат европейски държави. Трите държави, заемали първите три места тази година, са същите, които са били в Топ 3 и миналата - Финландия, Холандия и Норвегия. В Топ 5 влизат още Люксембург и Андора.

По-свободни от медиите в България са медиите в страни като Никарагуа, Сенегал, Тринидад и Тобаго, Сиера Леоне. Румъния е далеч пред нас и заема 42-та позиция в тазгодишния индекс. Задминават ни и всички балкански страни с изключение на Македония (на 116-о място) - Сърбия е 63-а, Босна и Херцеговина - 68-а, Косово - 85-а.

В по-общ план, страната ни е категоризирана като място с "очевидни проблеми" по отношение на медиите (означено в оранжево на картата). В същата категория са Бразилия, Аржентина, Италия, Румъния, Гърция, Унгария и др.

Ситуацията в Гърция (84-а сега, 70-а година по-рано) се влошава и страната се придвижва към позицията на България, коментира годишният доклад. За България се коментира още, че "обещанията за реформи не доведоха до нищо, а интернетът вече не е безопасно място за журналистите на свободна практика."

 Годишният доклад на организацията отчита, че след "Арабската пролет", която се е отразила в рязко покачване или губене на позиции в миналогодишната класация, сега подредбата се връща по-близко до обичайното си състояние. Позициите на повечето държави не се дължат на драматични политически обрати и затова индексът за 2013 по-добре от миналогодишния отразява отношенията и намеренията на правителствата към свободата четвъртата власт в средносрочен или дългосрочен план.

При последните три държави също няма промяна спрямо предния индекс. На последно, 179-о място в класацията, е Еритрея. Преди нея са Северна Корея и Туркменистан. 

Държавата, в която са били убити най-много журналисти през 2012 г., е Сирия. Тя заема 176 място.

Срив по отношение на свободата на словото е регистриран в Япония, която слиза с 31 места в класацията - от 22-ро на 53-то. 

Цялата класация на "Репортери без граници" за 2013 година може да се прочете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2013 в 20:19

Няма как Танзания ..Лесото или Буркина Фасо да са по демократични и по свободни в медиите си!!Ами тези хора още живеят в далечното минало и в колиби дето няма ток и каквото още се сетите!!А не е вярно че медиите у нас дискриминирани!!Даже са много нахални..но пишат и казват това което им е угодно!

30.01 2013 в 18:54

Ами като са толкова зависими, защо до сега НИТО ЕДИН журналист или цяла редакция не е напуснала в знак на НЕСЪГЛАСИЕ с някоя зависимост?
Май си им харесва, защото "зависимостите" са двупосочни - т.е. мафиотска структура!

30.01 2013 в 16:24

Така е, и така ще бъде, докато основния принцип в живота на повечето хора продължава да бъде "най-мразим да мислим"....

30.01 2013 в 14:00

И тея са едни платени мекерета... Самите "репортери без граници" са една "very serious situation".

30.01 2013 в 13:19

По принцип е така, но най-влиятелните медии са и най-масовите, и точно те са проблема. Дет' се вика, интелигентния човек ще потърси и ще намери информацията, но мнозинството у нас го хранят с 'лъжи'чка основно най-гледаните/слушаните медии, и на база само на това, си изграждат мнение тези хора.

Иначе скандали и сигнали се разгласяват по медиите от години - я по СКАТ, я по КАНАЛ 3 и подобни. Когато обаче дори не се споменават в масовия ефир и вестници тези на пръв поглед съществени новини, малка част от обществото разбира за тях...

30.01 2013 в 13:14

А имаше неква кампания Репортери без пари :))

30.01 2013 в 08:46

Тук имат ли се предвид онлайн медиите??

Според мен не е чак толкова зле положението, толкова уличаващи новини текат по всички медии, журналистически разследвания... Хората си вършат работата, но и като се доведе до дознанието на народа не се случва това, което трябва да се случи, ами българинът се завива още по-през глава в юрганчето си и си пуска някоя от лошите, платени медии за да му подобрят настроението като му кажат, че Бате Бойко бди и работи за неговото светло бъдеще. Е, кой е виновен в случая???