Танзания, Того и Лесото ни задминаха по свобода на медиите

Мая Младенова Последна промяна на 30 януари 2013 в 08:33 2173 7

За една година България е слязла със 7 места в класацията за свободата на медиите на "Репортери без граници" и вече заема 87-ата позиция. Дори в огромна част от африканските държави словото се радва на повече свобода - като например в Танзания, Бенин , Лесото, Того, Кения, Замбия и др.

Това показва редовният годишен доклад на организацията, който изчислява индекса на медийна свобода на всяка държава.

През 2009 г. България беше на 68-о място, но през изминалите години страната ни се движеше само надолу, като миналата година бе на незавидната 80-а позиция.

Топ 5 в индекса заемат европейски държави. Трите държави, заемали първите три места тази година, са същите, които са били в Топ 3 и миналата - Финландия, Холандия и Норвегия. В Топ 5 влизат още Люксембург и Андора.

По-свободни от медиите в България са медиите в страни като Никарагуа, Сенегал, Тринидад и Тобаго, Сиера Леоне. Румъния е далеч пред нас и заема 42-та позиция в тазгодишния индекс. Задминават ни и всички балкански страни с изключение на Македония (на 116-о място) - Сърбия е 63-а, Босна и Херцеговина - 68-а, Косово - 85-а.

В по-общ план, страната ни е категоризирана като място с "очевидни проблеми" по отношение на медиите (означено в оранжево на картата). В същата категория са Бразилия, Аржентина, Италия, Румъния, Гърция, Унгария и др.

Ситуацията в Гърция (84-а сега, 70-а година по-рано) се влошава и страната се придвижва към позицията на България, коментира годишният доклад. За България се коментира още, че "обещанията за реформи не доведоха до нищо, а интернетът вече не е безопасно място за журналистите на свободна практика."

 Годишният доклад на организацията отчита, че след "Арабската пролет", която се е отразила в рязко покачване или губене на позиции в миналогодишната класация, сега подредбата се връща по-близко до обичайното си състояние. Позициите на повечето държави не се дължат на драматични политически обрати и затова индексът за 2013 по-добре от миналогодишния отразява отношенията и намеренията на правителствата към свободата четвъртата власт в средносрочен или дългосрочен план.

При последните три държави също няма промяна спрямо предния индекс. На последно, 179-о място в класацията, е Еритрея. Преди нея са Северна Корея и Туркменистан. 

Държавата, в която са били убити най-много журналисти през 2012 г., е Сирия. Тя заема 176 място.

Срив по отношение на свободата на словото е регистриран в Япония, която слиза с 31 места в класацията - от 22-ро на 53-то. 

Цялата класация на "Репортери без граници" за 2013 година може да се прочете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови