Огнищата на птичи грип вече са 59, 430 000 са заразените птици

OFFNews 14 януари 2017 в 13:11 7644 1

"Към днешна дата са регистрирани 59 огнища на птичи грип, от които четири са при диви патици, а всички останали са при домашни птици, най-вече патици", каза министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева, предава агенция "Фокус".

Огнищата са съсредоточени в 9 области на страната, най-много от тях са в област Пловдив.

"Заразените птици в тези 59 огнища са 430 000, като над 300 000 от тях към вчерашна дата са умъртвени, другите до тази вечер също ще бъдат умъртвени", каза още министър Танева.

Собствениците на умъртвените птици ще бъдат обезщетени от държавата. По думите ѝ отпуснатата сумата ще им позволи да продължат дейността си, но след като минат съответните карантинни срокове - поне един месец.

Вирусът се разпространява много лесно и единствената борба с инфлуенцата е физическото умъртвяване на птиците, за да не разпространяват тази зараза, каза още Десислава Танева.

По думите ѝ най-важното в случая е че инфлуенцата по птиците не застрашава здравето на хората. "Човек не може да се зарази потребявайки пилешка храна дори да е било заразено мястото или то е от заразени птици. След като то мине термична обработка, няма никакъв риск", обясни министър Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови