Огнищата на птичи грип вече са 26

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2017 в 15:35 2023 0

Констатираните огнища на птичи грип вече са 26, в 9 области на страната.

Това съобщи Агенцията по безопасност на храните след заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването. 

В Щаба участват представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на здравето, Министерство на вътрешните работи, Държавната агенция за национална сигурност, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Със съдействие на Министерство на правосъдието се предвижда в борбата със заболяването да се включат и затворници.

След последните констатирани огнища ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

Заболяването констатирано в 9 области - Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“.

Обсъдено е и евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите.

Представителите на птицевъдния бранш са предложили по-стриктни мерки като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.

Със заповед на министъра на земеделието и храните беше забранен лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи в цялата страна. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !