15-о огнище на птичи грип у нас

OFFNews 30 декември 2016 в 18:00 4647 0

Констатирано е 15-о огнище на птичи грип в страната, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните след заседанието на оперативния щаб за контрол и ликвидиране на заболяването.

Констатираните огнища на заболяването са Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването, е взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища, допълниха от БАБХ.

Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на птичи грип. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса, е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици, трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно или предгрипно състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве.

Със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се въвежда забрана за достъп на външни лица, както и любителския риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици:
- Дуранкулашко езеро - област Добрич
- Шабленски езерен комплекс - област Добрич
- Варненско – Белославски езерен комплекс - област Варна
- Резерват "Сребърна" - област Силистра
- Комплекс "Калимок" - области Русе и Силистра
- Комплекс "Беленски области" - област Плевен
- Рибарници "Мечка" - област Русе
- Поморийско езеро- област Бургас
- Атанасовско езеро - област Бургас
- Бургаско езеро - област Бургас
- Комплекс "Мандра" - Пода - област Бургас
- Комплекс "Стралджа" – област Бургас и Ямбол
- Язовир "Овчарица" - област Ямбол, Хасково, Стара Загора и Сливен
- Язовир "Малко Шарково" - област Ямбол
- Язовир "Огоста" - област Монтана
- Рибарници "Орсоя" – област Монтана
- Язовир "Пясъчник" – област Пловдив

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови