Обмисля се помощ за хората, останали без телевизия

06 октомври 2013 в 16:54 2581 6

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

Част от гражданите, останали без цифрова телевизия след спирането на аналоговия сигнал, могат да бъдат подпомогнати еднократно, за да получат достъп до тв ефир. Това обяви министърът на транспорта Данаил Папазов пред БНР днес. Става дума за хората, живеещи в онези 5% от територията на страната, които операторите на цифровите платформи (мултиплекси) нямат задължение да покриват.

Как точно ще бъдат свързани към цифровия ефир при това положение, министърът не поясни. Папазов каза, че парите могат да се осигурят от спестените средства за закупуване на декодери за цифровия сигнал, отпуснати на България от Европейската комисия за подпомагане на социално слабите граждани. 

При втория търг за доставка на декодери са били постигнати значително по-ниски цени и така са били спестени пари, обясни министърът.

След като на 30 септември бе изключен аналоговия сигнал за радиоразпръскване се оказа, че 100 хил. души остават без телевизия, тъй като живеят в населени места, оставащи извън 95-процентното задължение на мултиплекс-операторите по лиценз да цифровизират ефира.

"Получихме вече информация от операторите къде са местата и какви са проблемите, за да можем да предвидим мерки и чрез доклад до министър-председателя, на базата на който последният да вземе действия по отношение на идентифициране на населените места и да подпомогнем или с еднократна парична помощ, или с други мерки", каза Папазов.

До всички кметства, които попадат в непокрити от мултиплексите райони, още в понеделник ще бъдат изпратени писма, за да се проучи проблемът. "Много от тези населени места ще бъдат посетени от наши специалисти, за да видим как индивидуално да решим въпроса, и в рамките на спестените средства от мярката, която беше приложена по закупуване на декодерите, защото ние наистина направихме по-ниски цени. В тия средства, които са сертифицирани вече от Европейската комисия, ще гледаме да се включим и да помогнем на всички нуждаещи се", каза Папазов.

Сред хората, останали без телевизия след окончателната цифровизация на тв ефира, са и българите, живеещи в Западните покрайнини в съседна Сърбия. Техният проблем засега остава нерешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови