Обмисля се помощ за хората, останали без телевизия

Последна промяна на 06 октомври 2013 в 16:54 2077 6

Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС
Данаил Папазов, министър на транспорта. Снимка: БГНЕС

Част от гражданите, останали без цифрова телевизия след спирането на аналоговия сигнал, могат да бъдат подпомогнати еднократно, за да получат достъп до тв ефир. Това обяви министърът на транспорта Данаил Папазов пред БНР днес. Става дума за хората, живеещи в онези 5% от територията на страната, които операторите на цифровите платформи (мултиплекси) нямат задължение да покриват.

Как точно ще бъдат свързани към цифровия ефир при това положение, министърът не поясни. Папазов каза, че парите могат да се осигурят от спестените средства за закупуване на декодери за цифровия сигнал, отпуснати на България от Европейската комисия за подпомагане на социално слабите граждани. 

При втория търг за доставка на декодери са били постигнати значително по-ниски цени и така са били спестени пари, обясни министърът.

След като на 30 септември бе изключен аналоговия сигнал за радиоразпръскване се оказа, че 100 хил. души остават без телевизия, тъй като живеят в населени места, оставащи извън 95-процентното задължение на мултиплекс-операторите по лиценз да цифровизират ефира.

"Получихме вече информация от операторите къде са местата и какви са проблемите, за да можем да предвидим мерки и чрез доклад до министър-председателя, на базата на който последният да вземе действия по отношение на идентифициране на населените места и да подпомогнем или с еднократна парична помощ, или с други мерки", каза Папазов.

До всички кметства, които попадат в непокрити от мултиплексите райони, още в понеделник ще бъдат изпратени писма, за да се проучи проблемът. "Много от тези населени места ще бъдат посетени от наши специалисти, за да видим как индивидуално да решим въпроса, и в рамките на спестените средства от мярката, която беше приложена по закупуване на декодерите, защото ние наистина направихме по-ниски цени. В тия средства, които са сертифицирани вече от Европейската комисия, ще гледаме да се включим и да помогнем на всички нуждаещи се", каза Папазов.

Сред хората, останали без телевизия след окончателната цифровизация на тв ефира, са и българите, живеещи в Западните покрайнини в съседна Сърбия. Техният проблем засега остава нерешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 10:45

Да може. Раздайте им по кило сирене и кило кашкавал. :)

07.10 2013 в 10:22

Лошото е, че дори тия без тв да осъдят държавата (тъй като примерно държ.тв се издържа и с техните данъци), няма да ги заплатят виновните, а всички ние.

Няма да се оправи положението, докато не почне да се носи лична отговорност от лицата представящи държавата.

За какви компенсации говорят, просто да увеличат броя на излъчвателите

07.10 2013 в 07:22

Точно на време се усетиха, преди какво правеха спяха или просто прибираха държавни пари за не свършена работа както цял живот са го правили, а да се разберем 95% ама друг път има покритие само в големите градове а селата където хората имат най голяма нужда няма нищо!

07.10 2013 в 02:50

Хората в зоните без покритие нямат шанс колкото и еднократни помощи да получат ако имат желание да гледат ТВ.
Последвайте примера на Франция - там държавата насърчи бизнеса сателитните оператори да предложат безплатни пакети дублиращи САМО цифровите ефирни канали за да могат хората извън покритие но на територията на страната да гледат. Въпросът с правата за излъчване извън Франция (защото сигналите на спътниците покриваха добре и цяла Европа и Северна Африка) решиха като пакетите бяха кодирани. И така - влиза клиентът в магазин като Карфур и си купува (сателитна антена за тези които още нямат такава, а там има много колективни сат. антени горе на блоковете,) цифров сателитен приемник-декодер с карта, която няма абонаментна такса и работи само с приемник произведен за този безплатен пакет, прибира се в къщи, слага картата в приемника, включва приемника и след малко гледа всички цифрови ефирни канали, но по сателит.

06.10 2013 в 18:01

Махнах телевизора. Защото телевизията е масово средство за заблуждаване и промиване на мозъка. Има някои интересни програми, но това е. От 100 само три(примерно). И пристрастява ужасно. Забелязах го по себе си. А къде по-добре е човек да седне да чете интересна книга, вместо да гледа "Биг Брадър". Има и интернет, където свободно можеш да избереш какъв филм да гледаш.

Но все-пак всичко е въпрос на личен избор.

06.10 2013 в 17:54

Радиоточка? Как ще помогнеш на затънтеното село където няма кьорава кабеларка? Сателити ли ще раздаваме за по-евтино?