Новогодишни проверки на такситата

31 декември 2012 в 11:14 1474 0

Такси. Снимка: БГНЕС, архив
Такси. Снимка: БГНЕС, архив

Извънредни проверки на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще следят за измами на таксиметрови шофьори на връх Нова година.

С помощта на новите технологии и невниманието на клиентите триковете за бърза и лесна печалба стават все по-трудно забележими, алармират експерти. Ще се проверяват и автогарите за изправността на превозните средства и спазването на всички правила за безопасност. 

Най-често използваните прийоми за измама са използването на заобиколен маршрут, влизане в  задръствания и т. нар. "помпички", които остават класически похват.

"Много са модерни - с дистанционно управление. Много е трудно за откриване, а ние нямаме право да разглобим автомобила, за да премахнем това устройство", коментира пред БНТ Митко Димитров, инспектор в ДАИ.

През тази година са направени близо 70 000 хил. акции - като средно всеки водач е бил проверен по три пъти. 75 автомобила са били спрени от движение за шест месеца, заради превоз на пътници без лиценз.

Сигнали могат да се подават на сайта на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и на телефон 02/ 940 94 00. Съветът на инспекторите е да изискваме касова бележка, защото тя се използва като доказателство. Ако имаме съмнение в сметката, винаги може да проверим изминатото разстояние и в интернет. На Нова година инспекторите ще проверяват и автогарите за техническото състояние на автобусите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови