Новите влакове за метрото пристигнаха в София

Нели Чолашка 24 юли 2012 в 17:19 1550 0

Отсечка от линия на метрото. Снимка: БГНЕС
Отсечка от линия на метрото. Снимка: БГНЕС

Част от новите 18 влака за столичното метро пристигнаха в София и бяха изпробвани от кмета на града Йорданка Фандъкова и министъра на транспорта Ивайло Московски. 

8 от очакваните 18 мотриси пристигнаха вчера на варненското пристанище от Кавказ. Както и влаковете, които се движат в момента по единствената линия на метрото в София, те са произведени от "Метровагонмарш".

Руската компания спечели конкурса миналата година за новите влакове, които ще са нужни за втория метролъч от кв. „Надежда“ през центъра на София до бул. „Черни връх“.  

И във влакчетата, които сега се движат в София, и в новите, купето е руско, но електрониката е на „Хитачи“, уточни Братоев. Сега влаковете в метрото са 24, а с новите ще станат общо 42.

До края на август в България трябва да пристигнат всички 18 поръчани нови влака. До тогава ще бъде пусната и втората линия на метрото, обеща днес кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Очакваме 25% по-нисък разход на енергия с новите мотриси, обяви Фандъкова. Новите влакове ще се движат и по двете линии, уточни тя.

При пускането на втория метродиаметър ще бъдат пуснати в началото с 12 влака и постепенно ще се увеличават според броя на пътниците.

"Метрото има специална система за сигурност, която работи. Има видеонаблюдение навсякъде, има оперативен център в метрото, полицейска охрана", обяви още Фандъкова във връзка с атентата в Бургас миналата седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови