НОИ спестил от пенсии и майчински

Нели Чолашка 18 октомври 2012 в 16:24 2140 0

Пенсионери. Снимка: БГНЕС
Пенсионери. Снимка: БГНЕС

Близо 50 млн. лв. е спестил Националният осигурителен институт (НОИ) от изплащането на пенсии за първите девет месеца на годината, отчетоха оттам.

Броят на пенсионерите за една година е намалял с 16 676, което не се дължи на по-висока смъртност от обичайната, а на факта, че по-малко са новите пенсионери заради увеличените изисквания за стаж и възраст, обясниха за OFFNews.bg от НОИ.

От отчета за деветмесечието става ясно, че са се пенсионирали 14 626 души или със 17.6% по-малко от тези, които са се пенсионирали за първите девет месеца на 2011 г.

Това не е нещо извънредно, случвало се е и в предишни години, коментира бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Имало е години, в които сме плащали коледни добавки на пенсионерите със спестени пари от плащанията за пенсии, уточни той.

Средната пенсия за 9-те месеца на годината е била 271.52 лв., сочи отчетът на осигурителния институт. Тя е с цели 2.12 лв. по-висока от тази към септември 2011 г.

Отделно от пенсиите НОИ очаквано е спестил от обезщетенията за бременност, раждане и отглеждане на малко дете - 24 млн. лв. Причината е, че от началото на 2011 г. обезщетението на майките се смята върху дохода, на който са се осигурявали предходните 24 месеца.

За 2 години жената може да е оставала без работа или да е била на по-ниска заплата и това автоматично сваля размера на обезщетението. Средното обезщетение за майчинство също е паднало с 2.2% спрямо миналата година на 355.78 лв. 

Следващият понеделник - 22 октомври, майки излизат на протест в повечето големи градове срещу замразените обезщетения за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст, което от четири години е 240 лв. и срещу подоходния тест за достъп до детски добавки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови