Незаконното паркиране на плажа продължава с пълна сила

25 август 2013 в 17:44 4154 0

Така изглеждаше устието на Велека днес. Снимка: читател на OFFNews
Така изглеждаше устието на Велека днес. Снимка: читател на OFFNews

Практиката туристите да паркират на плажа по Черноморието, независимо, че на много места това е забранено заради защитените зони край брега, продължава и тази година.

„Проблемът е такъв, че хората искат да са колкото се може по-близо до плажа, едва ли не просто гумите им да стъпят върху пясъка”, коментира кметът на Царево Георги Лапчев пред бТВ.

Сред многото налазени от колите защитени местности е устието на река Велека край Синеморец. В битката с незаконното паркиране там община Царево е прибегнала до нестандартна мярка – оградила е горичката.

Сигналната лента опасва част от защитеното речно устие. Въпреки това и тази година нарушители не липсват. Миналото лято бяха наложени редица глоби за незаконното паркиране и нарушенията секнаха, но тази година отново се появиха.

Общината е поискали становище от екоинспекцията в Бургас (РИОСВ Бургас) дали може да направи паркинг долу недалеч от брега, за да се паркира на специално отредена площ, извън защитената местност. От екоинспекцията са отговорили, че посоченият от общианта терен е извън границите на защитената местност и паркирането не нарушава защитните режими.

Мястото така или иначе се ползва, но строеж на инфраструктура засега не може да има, тъй като община Царево няма актуализиран Общ устройствен план. Такъв бе подготвен и одобрен през 2008 г., но бе атакуван в съда заради близо 20-те хиляди декара ново туристическо строителство по Южното Черноморие, в границите на природен парк „Странджа“. Автор на плана бе скандалният арх. Калин Тихолов, който бе предложен за министър от премиера Пламен Орешарски и ден по-късно оттеглен, след публикации на OFFNews и други медии. 

Еврокомисията откри наказателна процедура по този въпрос срещу България, заради претупаната екооценка на плана, която не дава адекватна представа как ще повлияе на природата в района тази урбанизация. Делото е във Върховния административен съд и предстои окончателното решение по него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!