Нашите зад граница: С вас сме!

03 март 2013 в 17:54 6034 1

„Събрахме се в Кьолн, за да отбележим Деня на Освобождението и да отправим своята обич и молитва за добруването на българите“. Снимка: Кремена Димитрова
„Събрахме се в Кьолн, за да отбележим Деня на Освобождението и да отправим своята обич и молитва за добруването на българите“. Снимка: Кремена Димитрова

Българи зад граница отбелязаха националния празник 3 март и протестираха в знак на солидарност.

Изненадващо българите в Чикаго и Торонто решиха на 3 март да излязат ни мирна демонстрация и по-късно се очаква в двата града около 100-200 души да застанат зад исканията на сънародниците си в България, съобщи БНР. 

Българите в Чикаго ще се пренесат пред българския център "Родина" в предградието "Норидж", за да се включат в митинг в подкрепа на протестите в България. А в Сент Луис, щата Мисури, където има по-малък брой български имигранти, за празника днес са решили да се съберат да празнуват заедно. 

Общо 25 града в Европа подкрепят протестите в София.

В деня на националния празник на България, повече от 70 българи се събраха на протест пред посолството в Мадрид. Това съобщи "Нова Дума", вестникът на българите в Испания, цитиран от националното радио. За втора поредна седмица те обявиха подкрепата си за исканията на сънародниците у нас. "Искаме всички в България да ни чуят, да видят, че макар да не сме си у дома, мислим за тях", заявиха протестиращите. "Ако сега не направим тези промени, кога?", попита Ангелина, пропътувала 120 км от Сеговия до Мадрид с 15-годишните си близнаци, за да обяви, че те искат да живеят в България.

Протестиращите българи в испанската столица обявиха готовност да се събират всяка неделя до изборите на 12 май и изпяха заедно националния химн, развявайки трибагреника.

На мирно шествие за втора неделя поред излязоха и живеещите в Барселона сънародници. В 17.00 ч. испанско време започва и протест на българите в Малага.

И нашите сънародници в Германия отбелязват Трети март с празнични шествия и митинги в подкрепа на протестите в България. Български емигранти, живеещи в 8 европейски града, ще изпишат днес с телата си буквите от името на България. Това ще стане на свиканите за 3 март митинги в подкрепа на протестите в България. Идеята е емигрантите да покажат съпричастност към сънародниците си.

В Германия митинги имаше в Кьолн, Мюнхен, Берлин и Франкфурт. 

Събрахме се в Кьолн, за да отбележим Деня на Освобождението и да отправим своята обич и молитва за добруването на българите, съобщиха за OFFNews.bg наши сънародници в Кьолн и Дюселдорф.  Благодарим на нашата читателка Кремена Димитрова за изпратената снимка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!