Над 270 хектара гори завинаги унищожени в Пирин

Последна промяна на 11 февруари 2013 в 13:42 4326 6

Триизмерна карта на изсечените гори в Пирин

Тази статия е написана от Атанас Русев - бившият концесионер на плажа "Корал", който разкри плановете за застрояването му. Заради това беше глобен с 30 000 лева от МРРБ. Русев плати глобата и излезе от ръководството на фирмата-концесионер, за да може да продължи да защитава плажа от застрояване.

Статията е публикувана най-напред в сайта koralbeach.com

Знате ли откъде абсолютно нищо не може да се скрие? От отгоре...

Днес в съботния ден реших да проверя какво се случва с природата в Национален Парк Пирин, погледнато обаче ... от космоса. 
Използвах сателитни и ортофото изображения с висока резолюция от 2009 и 2011 година (нямам предвид тези от Google), заредих ги в мощен GIS софтуер, нанесох границите на изсечените гори съответно през годините, очертах площите, софтуера ги сметна автоматично и получих съвсем приблизителна 2D представа за това което е извършено там. Да се има предвид че тези изчисления трябва да се завишат тъй като там наклона е доста голям и реално площите също са доста по-големи. Но да видим изчисленията в този супер орязан и минималистичен 2D вариант.

Да припомня че концесията е дадена за 99.5 хектара, което е 995 дка или 995 000 кв.м.

Какво получих: (да се има предвид споменатото по-горе за разликата между 2 и 3D)

До 2009 г. изсечените и усвоени терени възлизат на площ около 217,8 хектара, което е 2178 дка или 2 178 123 кв.м.
До 2011 г. са изсечени и усвоени още площи на площ около 15,7 хектара, което е 157 дка или 157 863 кв.м

Като съберем тези числа получаваме че площта на това което е изсечено е 233.5 ха което e 2335 дка или 2 335 000 кв.м. - това в неточния и минималистичен 2D вариант.

Да допуснем че площта е с 15% по-голяма заради наклона - ще получим приблизително числото 268 хектара, което е ДВА ПЪТИ И ПОЛОВИНА по голяма площ от упомената в договора на концесионера.

Сега да допуснем отново приблизително че на всеки 10 кв. метра е имало дърво (а това са гори т.е. гъстотата е по-голяма) - ще получим че са били завинаги унищожени над 268 000 уникални дървета в Национален Парк Пирин - част от световното природно наследство. Да не говорим за другите растителни видове и животински свят.

Въпрос е на часове да се направи точен 3D модел на това което е извършено в тази зона. Защото то граничи с безумието. Пред погледа, с одобрението и пълната подкрепа на управляващите. Грабят и унищожават природата.

Забележка: и това което е описано е до 2011-а година - сега какво е ... ???

 3D модел:

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2013 в 23:18

Не, не стават и за вековни дървета. Нито те, нито никой от последните 24 години плюс още по-предишни 45. Не искам и не мисля, че заслужават някой да ги помни с каквото и да било. Камо ли да се грижи за одървения спомен за имената и времето, в което са се хранили от тая земя и от труда и робското търпение на сънародниците си.
Впрочем, с тия темпове на обществена разруха, след две поколения няма и да има кой да помни каквото и да било. Няма да има ни държава, ни поданици. А цигани и пришълци с мургав тен или с дръпнати очички ще заработват социалните си помощи /от поредния Голям Брат/ като валират старите ни тревясали гробове и къртят камъните и паметниците за основи на кирпичените си къщи в националното гето.
Чудя се как да го напиша правово-евфемистично: в много краища на света гражданските общества там не само излизат по улици и площади. Те се борят, дори предизвиквайки арестите си. След които - обикновено, падат правителства. У нас още се опиваме от свободата да пишем по форумите. /Слагам и себе си в това число./
Сега отново над главите ни виси дамоклевия меч на поредните избори: статуквото или 2-на, 3-на, 5-рна коалиция? Ще наказваме ли? Ще избираме ли? Имаме ли избор изобщо?
Ще завиждаме на съседа за 20-те буркана зимнина от опосканото му село. Ще си палим старите таратайки. Ще пуснем водата по маркуч в тунела на щранговете от 8-я етаж надолу, защото под нас доцентката ни нарекла веднъж "прости" /истински случай от моя вход/. Ще крадем - ако и когато можем - от жицата или топлото на съживущите наоколо. Ще мразим детето на Иванови, щото хем ни поздравява навън, хем било отличник, хем техните имат пари да му купят едно по-скъпо колело. Ще "здрависваме" сервилно - щом го срещнем - дядото на дилъра Петров, който кара стария мерцедес на внук си. И още...
Каква ни е гаранцията, че ако махнат Миро найденов, ще спрем да робуваме на чалгата. Или че децата ни ще започнат пак да четат книги... Кой от нас скоро е посадил дърво? Или е дал лепта труд и пара за храма? Или е прокарал пътека? Архаизми. Но тогава поне това е бил баланса на предадените и продадени герои, родолюбци и инакомислещи.
Или толкова много сме изпростели, генетично просто, само че за кратък срок; или още не сме обеднели толкова, че да ни липсва патрончето ракия в събота-неделя, кабеларката с турските сериали или анцуга китайски "адидас" от магазина за 5 лева. Земетресение, вулкан или метеорит може би биха ни помогнали да започнем на чисто. Отначало.
Иначе, кръговратът е обозрим: нашите хора от БСП или от другите, пак нашите хора от другите или БСП, и пак нашите хора от няма-значение-кои. Докато един ден милозливи цигани по програма за заетост с пари на Големия Брат... /прочети по-горе!/.

11.02 2013 в 16:33

Аз имам едно много просто разрешение на проблема - всички лакоми за пари хора по целия свят се превръщат в многовековни дървета на мястото на изсечените заради пустата им алчност. Така хем няма да умират, хем ще се превърнат най-после в нещо смислено, хем ще имаме нова хубава гора, която ще ни помогне да се преборим с промените в климата и да имаме чиста вода и въздух. И най-после ще можем да бъдем приятели. Така де, ако един Цеко Минев и един Бойко Борисов се превърнат в многовековни дъбове, аз с радост ще ги пазя и ще се грижа за тях :)

11.02 2013 в 15:20

Имам спомени от Пирин над Банско от преди 2000 г.
Сега, когато се ходи там през зимата, нещата изглеждата поносими. Цялата свинщина лъсва обаче през пролетта и лятото. Не случайно тогава там лифт не работи. Наистина сега е страшно, а планината беше приказно красива през цялата година.

11.02 2013 в 15:06

Няма да го жаля Банско. Дано го отнесе, грам няма да се трогна....

11.02 2013 в 14:07

Като гледам как са я подкарали, нищо чудно при едно интензивно снеготопене съпроводено с майски проливен дъжд, да се наложи да спасяваме и Банско.
Тя планината си е жив организъм.
Има натурални механизми за самопочистване при замърсяване и дълбоки рани.

11.02 2013 в 14:00

Тези, които унищожават Пирин, са нагли престъпници. Трябва да са в затвора. Вместо това управляващите се редят до тях, за да "протестират" заедно за още по-голями безобразия.