Над 22% от учениците със затлъстяване

Вероника Шербанова 14 септември 2012 в 15:18 2026 2

Д-р  Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Затлъстяването е най-често срещаният здравословен проблем сред учениците. Това заяви днес главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Малко над 22% от учениците страдат от затлъстяване, като най-голям е проблемът при децата в прогимназията, показват данните на Министерството на здравеопазването за 2011 г.

По думите на д-р Кунчев данните не се различават коренно от предишни години, което само по себе си е притеснително. „Затлъстяването води след себе си риск от диабет и сърдечни заболявания“, каза той.

Голям е също така броят на боледуващите от смущения на зрението (15,4%) и бронхиална астма (8,1%).

По данни на министерството над 95% от учениците покриват нормите за физическа дееспособност. Въпреки това наблюденията показват, че особено в прогимназиалния етап учениците не спортуват достатъчно.

По този повод Ангел Кунчев заяви, че се правят опити за увеличаване на часовете по физическо възпитание в училище и в същото време стремежът е да се предлагат по-разнообразни възможности за учениците.

Според него обаче не бива да се разчита само на държавата, тъй като учениците идват в училище с вече изградени хранителни навици, които трудно се променят. Затова трябва и родителите да поемат отговорност за това с какво се хранят децата им и дали спортуват. 

МЗ отчита като проблем и това, че не всички ученици преминават през задължителните профилактични прегледи. През миналата година на профилактичен преглед са отишли 81,1% от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!