Над 140 заведения у нас предлагат "висящо кафе"

Последна промяна на 25 март 2013 в 12:11 3166 9

Стикерът на заведенията, които предлагат висящо кафе
Стикерът на заведенията, които предлагат висящо кафе

Над 140 заведения у нас вече предлагат "висящо кафе", съобщиха инициаторите чрез Фейсбук страницата "Висящо кафе в България".

 "Първите "висящи кафета" вече са изпити от усмихнати и изненадани от този неочакван подарък", пишат още те.

Над 17 600 са вече феновете на инициативата в България. Те се включиха в групата само от създаването ù в петък до 12 ч. днес.

 Малко след обявяването на инициативата "Висящо кафе в България" се появи и друга Фейсбук група - "Висящ хляб". Към нея до днес в 12 ч. са се присъединили над 1000 фенове.

Какво е висящо кафе?

Тази практика идва от Неапол. Там от години в кафенетата съществува негласното споразумение, че всеки може да поръча „висящо кафе“, което да плати без да консумира. Това кафе е платено и ще чака своя клиент, който по различни обстоятелства не може сам да си го плати. С кодовия въпрос: „Някой поръчвал ли е „висящо кафе?“, той ще признае на сервитьора, че няма пари, за да плати своята напитка и ще получи възможността да поръча кафе, платено и подарено на него от непознат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2013 в 18:17

Защо не участват по някакъв начин и кафенетата, а трябва да им увеличаваме само оборота. Без туй печалбата от едно кафе е 1000 %. ( о.006 гр.х12 лв. примерно).Кафенетата нищо не предлагат , а само получават. Затова толкова много кафенета са се присъединили- нищо не губят самопечелят и то много.

26.03 2013 в 13:22

Като идея е доста добре. Все пак трябва да се започне от някъде. Но наистина няма гаранция че парите от тези "висящи кафета" няма да отидат като бакшиш на сервитьора. А и извинявайте, ама едва ли бедните хора имат нужда точно от кафе. Аз ако нямам пари за кафе, няма да отида да пия такова. Това за хляба повече ми харесва, но и там нямаш гаранция, че магазинера няма да си прибере паричките в джоба. Иначе идеята е доста добра, но не мисля че в България ще се получи...за съжаление.

26.03 2013 в 01:17

В България това няма да се получи!

25.03 2013 в 13:21

Доверие. На това се крепи идеята.
Изчезне ли доверието изчезва и идеята.
За съжаление в България ще изчезне още преди да се разрасте.
Освен всичко, това е и трик за привличане на клиенти.
Бармана няма интерес да злоупотребява.

25.03 2013 в 13:07

Защо да е глупост. И защо трябва да се гледа като благотворителност.
Нито е благотворителност нито форма за печалба.
Симпатична, идея, но с кратък живот т.к. е крехка от към злоупотреби.
Докато е на ниво "свободно кафе" и "свободен хляб", ще е безобидна.
Ако тръгне да се разраства до нива "свободен телевизор", "свободна кола", "свободен апартамент", "свободен малък бизнес", "свободна корпорация"... и издържи от към злоупотреби....
Значи сме построили комунизма :))

25.03 2013 в 12:33

Ех, Арх. това, че ти за първи път го чуваш не значи, че е глупост. Има го в много страни под различна форма. А какво общо има Оффнюза, не са го измислили те, само информират?

25.03 2013 в 12:32

Na drago syrce bih go napravil no sym 10000% siguren 4e 80% ot kafetata koito shte platja njama da otidat pri horata koito se nujdajat ot tjah a shte bydat 'bakshish' za servitiora ili barmana na koito si gi platil!

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>

25.03 2013 в 12:30

Наистина голяма глупост, макар и с добри намерения.
Не виждам кой собственик на заведение ще е щастлив клошари да влизат в кафенето му и да пият безплатно кафе, умирисвайки всички около себе си.
Отделно каква е гаранцията, че барманът ще даде платените днес 10 безплатни кафета, а няма да прибере стойността им.

25.03 2013 в 12:19

Офф - пълна глупост!!!

"Всичката Мара втасала, на Велик Ден... " забравих как свършваше :)

Ако някой иска да направи добро - да подари кафе на някого, когото познава (или не познава, но е срещнал на улицата малко преди това и е решил да почерпи)! Или хляб, или кебапче...

Защо не можем да мислим сами???