Над 1.6 млн. имейла пуснати за продажба в нета

Николаос Цитиридис 14 януари 2013 в 11:02 9939 5

Над 1.5млн български имейла се продават в нета за 99лв.
Над 1.5млн български имейла се продават в нета за 99лв.

1 620 000 имейл адреса на български граждани се продават с обява, публикувана в няколко сайта.

Репортер на OFFNews се натъкна на обявата, според която имейлите принадлежат на граждани и фирми в България.

Цената за цялата база данни е 99 лв.

Според съобщението, около 50 000 имейла са на фирми, а процентът на активните електронни пощи е 85-90%.

Авторът на офертата твърди, че "всички притежатели на мейли, включени в мейл листа, са дали своето съгласие да получават рекламни съобщения", но това значи само едно - потребителят просто не активирал анти-спам системата, която вече всяка поща има.

"Тази база данни е много удачен избор да направите своя рекламна кампания и да повишите в пъти своите продажби. За начинаещи търговци и нови фирми е лесен и евтин вариант за старта на бизнеса, за да привлечете хиляди нови клиенти", се казва още в обявата.

Решилият да си купи базата данни щял да получи информацията, записана на диск и изпратен от куриерска фирма. Освен с наложен платеж можело да се плати и по банков път, като така се дава и 10%, а информацията да се получи по Скайп.

В сайта, където е публикувана обявата, се предлага и фиксирана услуга за предоставянето на списък с  акаунти, които да отговарят на критериите за конкретния бизнес на клиента. Тази база данни струва 119 лв.  

Репортер на OFFNews изпрати запитване чрез оставената форма за контакти. В отговор лице, представило се за Антон Петров и оставило Скайп адрес за връзка galin.rusev2, ни уведоми, че офертата все още е актуална.

С подобна база данни се извършва така нареченият "фишинг", който разпраща милиони рекламни материали в пощите с цел евтин маркетинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови