Скандална промоция! 1 млн. души се продават във Facebook

Николаос Цитиридис 24 октомври 2012 в 16:02 8473 4

Списъкът
Списъкът

 Как ще реагирате, ако разберете, че се продавате в интернет на скромната цена от 5 долара? Да, правилно разбрахте - продавате се или по-точно Facebook профилът ви.

Ако имате профил във Facebook, може да се окаже, че сред "избраните" над 1,1 милиона потребители на  най-голямата социална мрежа в света, които се предлагат на "промоция". А  ето какво гласи тя:

 Информацията, която съдържа този файл, е събирана от Facebook апликации, повечето от Европа, Канада и САЩ. Има и потребители от други страни, но всички са англоговорящи. Това се подразбира от това, че са се регистрирали на английски с нашата програма. Списъкът се обновява ежемесечно и е сигурно, че ще получите само валидни Facebook, Twitter и др. акаунти. Файлът е Еxcel и съдържа 12 страници със 100 000 имейла, имена и Facebook профили на страница. 

 Рекламният текст е публикуван на сайт, чийто линк може да видите по-долу.

 Човекът, който ни информира за скандалната продажба на акаунти, беше Богомил Шопов. Ето какво oще разказа той за OFFNews:

 

OFFNews:

Как стигнахте до това разкритие?

Богомил Шопов:

Често ми се налага да бродя из такива сайтове, защото това ми е работата - нетрадиционен маркетинг, и попадам на сайтове, в които може да си купиш евтино неща. Така намерих тази оферта.

OFFNews:

Това е един вид кражба на самоличности. За какво им е това на купувачите?

Б.Ш.:

Спам, маркетинг кампании, фишинг.

OFFNews:

Има ли крадени записи на хора, регистрирали се в България и всъщност колко са?

Б.Ш.:

Може и да има - това са 1 милион записа. Според продавачите това са хора от Европа и Америка, които говорят английски. Има мои познати вътре, които не са от България обаче.

OFFNews:

Откъде е събирана толкова подробно информацията?

Б.Ш.:

Според продавача са приложения, които са написали самите те и милиони потребители използват.

OFFNews:

А дали са мобилните приложения, тип игри? Когато споделяш даден резултат от игра във Facebook, ти правиш точно това. Знае ли се за кое приложение става въпрос?

Б.Ш.?

Не, нищо не се знае. Може би довечера, когато си говоря с хората от Facebook, ще се разбере. Страницата има информация на турски, може би е някакъв такъв софтуер.

OFFNews:

Как става точно цялата операция по покупко-продажбата на Facebook потебители?

Б.Ш.:

Влизате в сайта, плащате $5 и сваляте файла - лесно, бързо и вкусно.

OFFNews:

Как можем да разберем , че сме в списъка и какво да направим, ако е така?

Б.Ш.:

Не можете. Можете само да внимавате къде си давате данните!

 

В сайта на продавача на профили има и обратна връзка за това дали сме доволни от покупката си. Част от коментарите гласят :

 "До сега съм попадал на много такива списъци, но този е най-добрият от тях."

 "Първоначално бях скептичен, защото цената ми се стори прекалено добра, за да е истина, но като свалих файла, видях, че всичко е наред. Благодаря Ви!"

  "Този списък не може да се ползва законно от никого!"

 Последният потребител е напълно прав. Това са данни, дадени на Facebook и на никой друг. Когато се регистрираме за даден сайт, игра и пр., предоставяме данните си, но никой не може да предоставя тези данни на трето лице.

  Очаквайте продължение на историята, след като Богомил Шопов се свърже със служители на Facebook за коментар и реакция.  

 

Сайтът, който продава профилите .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews