МЗ: 10-годишният Николай Марков е лекуван правилно

Вероника Шербанова 12 февруари 2013 в 19:15 1488 0

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Няма нарушения при лечението на 10-годишния Николай Марков, който беше опериран два пъти неуспешно заради тумор на мозъка в столичната болница „Св. Анна“. Това съобщиха от здравното министерство след проверка в лечебното заведение.

Николай е бил приет в болницата на 17 април. След необходимите изследвания три дни по-късно детето е оперирано. Екипът на проф. Бусарски не успял да отстрани тумора, но следоперативният период е преминал без оплаквания и усложнения. 10-годишният Николай е бил изписан без оплаквания и в добро състояние. Лекарите обяснили на родителите на Николай, че ще се наложи повторна операция. Била посочена и дата – 28 май.

В следващия месец детето трябвало да идва на контролни прегледи, но няма данни за това Николай да е воден в болницата, обясняват инспекторите.

При втората операция е отстранена част от тумора. Следоперативният период отново преминава без усложнения. В следващия месец момчето е трябвало да посети болницата още два пъти за прегледи, но няма данни то да е водено в болницата, става ясно след проверката.

На Николай Марков е препоръчана лъчетерапия, която се извършва в Онкологията във Варна. Според документите детето е понесло добре лечението.

Здравният министър Десислава Атанасова нареди проверка по случая с Николай Марков, след като стана ясно, че Фондът за лечение на деца в чужбина е отказал финансиране за трета операция в чужбина, тъй като тя може да бъде извършена и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови