МВР даде на „Сибанк“ да събира такси и глоби за 10 години

Юлиан Христов 25 март 2013 в 11:59 5051 4

"Сибанк" ще събира таксите за документи за самоличност 10 години. Снимка: БГНЕС, архив

В следващите 10 години „СИБанк“ ще събира таксите за издаване на документи за самоличност на територията на София.

Тази заповед е издадена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов три дни преди края на 2012 година, след проведен таен търг за отдаване под наем на помещения в 10 сгради на столичната полиция.

По този начин банката, която до скоро се свързваше с бившата приятелка на експремиера Борисов Цветелина Бориславова, ще събира таксите за издаване на документи за самоличност и шофьорски книжки. На посочените места банката ще има свои каси, като за помещенията ще плаща наем от 411 лв. за кв/м. Банката ще събира такси и глоби в столичния КАТ, където тя взима и най-голямото от предоставените й помещения от близо 48 кв/м. Най-малкото помещение, което се дава на "СИБанк" е от 0,5 кв/м.

Общата сума на месечния наем, който банката ще плаща на МВР за всички помещения, възлиза на повече от 32 хил. лв.

Събирането на таксите за лични карти, шофьорски книжки, паспорти и документи за чужденци става по сметка на Дирекция "Български документи за самоличност" – МВР в Централното управление на БНБ. Това означава, че освен основната такса, която гражданите ще плащат за издаването на съответните документи, те ще трябва да платят и такса за превод на парите по посочената сметка. 

Това не е първият конкурс  който "СИБанк" печели. В началото на 2012 г. банката взе търга, но се отказа заради по-високата цена на обявения наем. Тогава от МВР искаха близо 650 лв за кв. метър. Преди две години пък банката не беше допусната до търга, който беше спечелен от Централна кооперативна банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!