Мераклии за 60-те млн. за Windows-и се мъчат да задоволят МС

Виктория Викторова 09 март 2012 в 19:46 2900 3

Тази година 96 000 административни компютъра ще се сдобият с лицензи за Windows. Снимка: nvpdub
Тази година 96 000 административни компютъра ще се сдобият с лицензи за Windows. Снимка: nvpdub
Доставчиците на софтуер на „Майкрософт“ у нас се мъчат да задоволят критериите, които Министерски съвет постави в обществената поръчка за отдаването на апетитните 60 416 666 лв. без ДДС, научи OFFNews.bg. „Според информацията, публикувана в обявата, „Стемо“ не отговаря на всички изброени в обществената поръчка критерии. Ще положим усилия да ги покрием, за да имаме възможност да се включим в конкурса.“ Това казаха за OFFNews.bg от „Стемо“ - една от трите фирми, имащи най-голям шанс да спечелят поръчката за ъпдейти на Windows.

“Потвърждавам интереса на „Стемо“ от участие. В момента проучваме детайлно условията“, каза Николай Стайков, маркетинг мениджър на фирмата.

Според плъзналите слухове условията са подозрително специфицирани, за да може да спечели една определена фирма, участвала и преди в огромни правителствени поръчки за софтуер. Фирмата е ЦАПК „Прогрес“ и по непотвърдена информация е единствената, отговаряща на всичките критерии, поставени от Министерски съвет.

„Фирма ЦАПК „Прогрес“ ООД е компания с 30-годишна история в сферата на Информационните Технологии! Повече от 20 години компанията е партньор на световно признати компании в сферата на Информационните Технологии! През цялото това време не сме си позволили, а и считаме, че не е сериозно да се коментират слухове!“, отговориха на запитването на OFFNews.bg и самите ЦАПК „Прогрес“. „Процедурата е официално отворена за участие в Република България и Европейския съюз!“, отбелязват още от ЦАПК „Прогрес“. До края на срока за кандидатстване по обществената поръчка има почти 3 седмици. От Министерски съвет казаха за OFFNews.bg, че вече няколко фирми са закупили комплекти с необходимите документи, „но това не означава, че ще кандидатстват“. Сред подозрителните аспекти на поръчката са нейният размер - 96 000 лиценза в сравнение с 60-65 хил. в предишни години, купуването на Windows 8, който все още не е излязъл официално на пазара, отделянето на над 60 млн. лв. от държавните пари за целта и огромният брой изисквания, поставени за кандидатите в официалния документ.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!