Мераклии за 60-те млн. за Windows-и се мъчат да задоволят МС

Последна промяна на 09 март 2012 в 19:46 2223 3

Тази година 96 000 административни компютъра ще се сдобият с лицензи за Windows. Снимка: nvpdub
Тази година 96 000 административни компютъра ще се сдобият с лицензи за Windows. Снимка: nvpdub
Доставчиците на софтуер на „Майкрософт“ у нас се мъчат да задоволят критериите, които Министерски съвет постави в обществената поръчка за отдаването на апетитните 60 416 666 лв. без ДДС, научи OFFNews.bg. „Според информацията, публикувана в обявата, „Стемо“ не отговаря на всички изброени в обществената поръчка критерии. Ще положим усилия да ги покрием, за да имаме възможност да се включим в конкурса.“ Това казаха за OFFNews.bg от „Стемо“ - една от трите фирми, имащи най-голям шанс да спечелят поръчката за ъпдейти на Windows.

“Потвърждавам интереса на „Стемо“ от участие. В момента проучваме детайлно условията“, каза Николай Стайков, маркетинг мениджър на фирмата.

Според плъзналите слухове условията са подозрително специфицирани, за да може да спечели една определена фирма, участвала и преди в огромни правителствени поръчки за софтуер. Фирмата е ЦАПК „Прогрес“ и по непотвърдена информация е единствената, отговаряща на всичките критерии, поставени от Министерски съвет.

„Фирма ЦАПК „Прогрес“ ООД е компания с 30-годишна история в сферата на Информационните Технологии! Повече от 20 години компанията е партньор на световно признати компании в сферата на Информационните Технологии! През цялото това време не сме си позволили, а и считаме, че не е сериозно да се коментират слухове!“, отговориха на запитването на OFFNews.bg и самите ЦАПК „Прогрес“. „Процедурата е официално отворена за участие в Република България и Европейския съюз!“, отбелязват още от ЦАПК „Прогрес“. До края на срока за кандидатстване по обществената поръчка има почти 3 седмици. От Министерски съвет казаха за OFFNews.bg, че вече няколко фирми са закупили комплекти с необходимите документи, „но това не означава, че ще кандидатстват“. Сред подозрителните аспекти на поръчката са нейният размер - 96 000 лиценза в сравнение с 60-65 хил. в предишни години, купуването на Windows 8, който все още не е излязъл официално на пазара, отделянето на над 60 млн. лв. от държавните пари за целта и огромният брой изисквания, поставени за кандидатите в официалния документ.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.05 2012 в 12:56

Тук действа правилото на "заплюлия първи". Която от фирмите кандидатки има по-добри "агенти" в държавната администрация, за да изтече информация на време. Следва т.н "заплюване" на сделката пред Майкрософт България. С това последните се задължават да подкрепят първата фирма вдигнала ръка с най-добра цена. След това се разписва търга, така че всички критерии да отговарят единствено и само на фирмата, която вече има подработена цена. Отстъпката е прекалено голяма, за да може всяка друга фирма кандидатка да се пребори с редовна цена, та колкото и % дискаунт да прави. В условията за участие се вписват критерии, на които останалите кандидати да не отговарят.
Тази порочна практика може да бъде разбита единствено и само от чужди компании участващи на търговете у нас.

10.03 2012 в 10:02

Най-странното наистина е, че се прави обществена поръчка, за нещо което има единствен източник. Пълен абсурд е да се избира по-добрия посредник, при положение, че Майкрософт държи няколко стотин служителя в офиса си в България. Едно възможно обяснение на ситуацията е създаване на възможност за политическо корумпиране - посредникът взема 60 милиона, но пък Windows 7 Profesional стартира от 199.99 $ единична бройка, за 92000 бройки, цената ще е на половина, колкото и да струва долара, се оказва че една четвърт от тези 60 милина са достатъчни, къде отиват другите три четвърти, ами вероятно за "хонорари" подобни на хонорара на Доган, осигуряващи политическо лоби, монопол в доставките и услугите и вероятно още поръчки за Майкрософт и хилядите златни и платинени партньори, които се хранят от далаверата, блокирайки всяка алтернатива и възможност за поява на оригинален български продукт, тъй като на малкия български пазар, държавата, като най-голям клиент определя пазара. По този начин никой не може да обвини директно Майкрософт, така както стана със Siemens в много страни, включително в България, най-много да обвинят посредника, на пък посредникът е с абсолютно здрави корени още от комунистическо време, в онази прослойка, която управлява България повече от 20 години в своя изгода, прослойка, която сменя правителства, фалира и създава банки, контролира съд и полиция. Заради мафиотските интереси на тази прослойка се случва не само очевидното престъпление, но се случва и експропиация на интелектуален български продукт, трансфер във фирми като Майкрософт, и именно поради този факт "България - Швейцария на балканите" си остава само един патриотично-популистки сън, който няма вероятност да се случи в реалността.

09.03 2012 в 22:39

Това обяснение, че може да кандидатства всеки от ЕС и аз го очаквах. Няма какво друго да кажат, след като се окаже, че от България, може да участва само 1.