Московски не знае кой стои зад цифровизацията у нас

26 януари 2013 в 17:46 2735 4

Ивайло Московски. Снимка БГНЕС
Ивайло Московски. Снимка БГНЕС

Зная кои са фирмите, които са спечелили конкурсите за мултиплексите – "Хану про" и "Таурком", но не зная кой е техен собственик, обяви министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски пред БНТ.

"Заварено положение, нямам никакъв механизъм, с който да отменя решение на административен съд". Така той отговори на въпроса защо фирми с неясна собственост ще правят цифровизацията.

В четвъртък Европейската комисия (ЕК) реши да заведе дело срещу България пред Съда на европейския съюз за издаването на разрешителни за цифровия радиочестотен спектър - т. нар. мултиплекси.

Причината е, че страната е предложила прекалено ограничителни условия за издаване на лицензи, което е довело до изключването на потенциални кандидати от процедурата.

По традиция Московски прехвърли отговорността върху правителството "Станишев". Ако приемем, че съдът на ЕС стигне до заключение, че е нанесена щета, то тя е нанесена заради некоректно законодателство при предното правителство, коментира той.

Правителството щяло да изчака изчака решението на съда и след това ще реши какво да прави.

"Поставени сме в ситуация, че ако не изпълним закона до 1 септември 2013 година, ще търпим санкция за забавяне процеса на цифровизация, който така или иначе вече е забавен с година", коментира Московски.

"Положихме много усилия, за да ускорим и завършим процеса по цифровизация и считам, че за гражданите и обществото е един изключително полезен и добър процес, защото гражданите ще получат в перфектно качество и безплатно възможност да гледат тази година 8, а догодина 16 канала", похвали се министърът. 

Според него с цифровизацията е възможно доста хора да се откажат от кабелни или сателитни оператори, но не е ясно какъв процент от клиентите на тези оператори ще се откажат от услугите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови