Мирослав Найденов на разпит в прокуратурата

Юлиан Христов 08 май 2013 в 08:02 1878 0

Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов ще бъде разпитан днес в прокуратурата във връзка със записите от срещата му с бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

Във вторник в прокуратурата беше привикан Борисов, който пред журналисти обясни, че не е бил разпитан,  а с прокурорите е разговарял за това как да бъде заловена групата за незаконни подслушвания. Той не пожела да отговори имало ли е такъв разговор в къщата му в Банкя и дали смята, че записите са автентични.

Няколко часа по-късно Борисов избра чрез частна информационна агенция, за да коментира престоя си в прокуратурата. "Смятам, че на никого не съм длъжен да обяснявам кой идва в моя роден дом. Заедно с това – не се интересувам кой ходи в сараите на Ахмед Доган, въпреки че това би било доста любопитно и интересно", каза Бойко Борисов. 

Автентичността на разговорите и за това, че подобен разговор в къщата на експремиера в Банкя е воден, бяха потвърдени от Николай Кокинов

Според юристи от разговора става ясно, че има извършени няколко престъпления. Най-крещящото от тях е възпрепятстване на правосъдието – експремиерът е разполагал с доклада на прокуратурата по проверката за цецомобилите, преди той да бъде огласен официално. В същото време Кокинов индиректно иска от Борисов съдействие да се премести от градската прокуратура и да стане апелативен прокурор. Тримата обсъждат и това как да бъде "смачкано" разследването срещу Мирослав Найденов, който вече е обвиняем за корупция

Мирослав Найденов беше изключен от ГЕРБ, часове след като той направи скандални признания в ефир, свързани с подслушванията и полицейският подход на работа в партията. След разкритията, той беше привикан в прокуратурата и така се сдоби със статута на защитен свидетел. “Цветанов се е закачил като пиявица за Бойко, вреден е за него. Силният ход на Бойко ще бъде да се освободи от Цветанов. Той прояви политическа воля и мъжество, когато подаде оставката на правителството – нека да прояви мъжество и сега!”, заяви Найденов и подробно обясни, че всички депутати от ГЕРБ са били притискани и подслушване от Цветанов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови