Миро Найденов: Пътувахме с Авиоотряд 28 и спяхме в ловни стопанства за икономии

Нели Чолашка 17 септември 2013 в 16:02 3755 4

Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС
Мирослав Найденов пие една студена вода. Снимка: БГНЕС

Министри от правителството на ГЕРБ пътуваха с премиера за откриване на инфраструктурни обекти, за да се пестят средства, обяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов пред парламентарната комисия за разследване полетите на Авиоотряд 28.

Той и бившият депутата от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса, които се готвят да учредят нова партия с отцепници от ГЕРБ - БАСТА, бяха поканени на днешното заседание на комисията и го уважиха.

"Благодаря на БАСТА, че не отбасти комисията", обяви в началото на заседанието председателят на комисията Венцислав Лаков от "Атака".

Найденов разказа как с премиера са летели по трима-четирима министри, за да се пести и да не се предизвикват задръствания.

На място ги посрещал кортежът на Бойко Борисов и после Борисов сядал зад волана, а министрите около него в колата.

Също по причина икономии има полети до екзотични места като Паламара, Воден и Кормисош, където има ловни стопанства, каза още Найденов.

Министрите преспивали там, когато в близкия регион откривали обекти, за да не използват хотели.

"Ходехме там през уикенда, за да не се отделяме от административната си работа", обясни още бившият министър.

Той е категоричен, че в полетите, в които е участвал, не е имало фолкпевици.

На въпрос на Рамадан Аталай от ДПС защо е било нужно един куп министри да пътуват за откриването на инфраструктурни обекти и да се харчат толкова пари за полети, Найденов му отговори, че и министрите от сегашното правителство откриват инфраструктурни обекти.

"Откриването не е задължително, но е желателно. Ние поне откривахме събота и неделя, а вие чакате да стане работен ден и блокирате движението", коментира още отцепникът от ГЕРБ.

Относно полета на бившия премиер Бойко Борисов с хеликоптер Ми-8  от София до ломското село Добри дол, за да получи дар - телето Бойка, стана ясно, че той е платен от собственика на кравекомплекс в района - бизнесмена Димитър Зоров. 

Найденов потвърди, че телето не е летяло с хеликоптера (Бойко го оставил за отглеждане на дъщерята на Зоров) и дори не си спомнял да е имало теле.

Емил Димитров обяви, че е летял само веднъж с Авиоотряд 28 - август 2011 г. до площадка в ловното стопанство Паламара за откриването на рехабилитация на път в Шуменско. С Борисов тогава е летял и настоящият президент Росен Плевнелиев, който по това време беше министър на регионалното развитие.

За полета на футболния отбор на Бистришките тигри с Авиоотряд 28 уточни, че не го е платил лично, а е платен от футболен клуб "Чавдар Етрополе".

Лаков му уведоми, че са се излъгали да плащат, защото по закон Авиоотряд 28 няма право на търговска дейност, което означава, че не може да взима пари за полетите, въпреки че това се е случвало 70 пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews