Международните наблюдатели: Изборите са честни въпреки нарушенията

Последна промяна на 13 май 2013 в 16:25 1422 1

Брифинг на международните наблюдатели, всясно е Андреас Грос. Снимка: БГНЕС
Брифинг на международните наблюдатели, всясно е Андреас Грос. Снимка: БГНЕС

Изборните нарушения, които се наблюдаваха на вчерашните избори у нас подкопават доверието в институциите и разклащат основите на демокрацията. Това заявиха днес представители на международните организациите, които следиха вчерашните парламентарни избори. Вотът се следеше от рекорден брой външни наблюдатели заради очакванията за опити за фалшифицирането му – свои представители изпратиха Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

„Много граждани не се довериха на институциите, затова не се включиха в изборите. В това отношение легитимността на парламента е повреден, това трябва да се преодолее, защото има нужда от силни институции, които да защитават нуждите на хората“, заяви Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ в България.

Според наблюдателите е нужно сериозно проучване на нарушенията в предизборната кампания, на проблемите и грешките, с които демокрацията трябва да се справя - подмяната на бюлетини, купуването на гласове, множеството застъпници по време на изборния ден.

Въпреки нарушенията изборите могат да се считат за легитимни, заявиха от ОССЕ.

Въпреки, че „изборите не бяха толкова свободни, колкото би трябвало да са“, резултатът „отразява“ избора на хората, коментира ръководителят на делегацията на ОССЕ Оуън Мърфи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2013 в 17:17

Да, честни, няма що.
Населено място, в което има единствен работодател, се казва че е с монокултурна икономика. Е, когато въпросния работодател направи събрание, и на него каже "Ако ПП ХХХХ не спечели изборите - всички сте уволнени, сега сте свободни да мислите за демокрацията", това явно според чужденците е честни избори. После се чудят защо мислещите хора не им щат ни демокрацията, ни инвестициите.