"Лукойл" съди Валери Симеонов за клевета

OFFNews 01 октомври 2013 в 17:06 2881 2

Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив
Митниците отнеха лиценза на Лукойл за данъчен склад. Снимка: БГНЕС, архив

Ръководствата на компаниите от групата "Лукойл" в България ще търсят съдебна отговорност от лидера на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов, съобщиха от компанията.  

Причината са изказвания на Симеонов, в които той обвинява компанията, че не контролира и не измерва пристигащия суров нефт.

От компанията намекват още, че подобен род изказвания "целят умишлено отклоняване на вниманието на съответните власти от определени „приятелски” фирми от сенчестата страна на нефтения бизнес". Ръководството на "Лукойл" смята още, че подобни публични изказвания влияят на репутацията на компанията, което оказва "дестабилизиращо влияние върху икономическия живот и бизнес климата в страната." 

"Ръководството на Групата "Лукойл" в България изразява възмущението си от клеветите и грубите манипулации с името на компанията, извършени в национален ефир от председателя на НФСБ Валери Симеонов. Дълбока тревога буди фактът, че лице, претендиращо за политическа кариера и място в управлението на държавата, си позволява да използва националните медии за голословни обвинения и инсинуации спрямо компания с основен принос за републиканския бюджет и най-голям работодател в страната , без нито едно доказателство и с единствения довод „Аз идвам от Бургас”. Толерирането на такова поведение е вредно и опасно", се казва в прессъобщение от компанията. 

В отговор на нападките от "Лукойл" заявяват, че нефтено пристанище Росенец, така и цялата площадка на комбината, се наблюдават денонощно от над 200 работещи измервателни уреда, намират се под непрекъснат автоматизиран контрол и всеки литър произведено в рафинерията гориво подлежи на строга отчетност от момента на своето производство до момента на продажбата си.

"Всички нефтобази и бензиностанции от веригата "Лукойл" са оборудвани с изискваните от контролните органи измервателни уреди, които работят в постоянна онлайн-връзка – нещо повече, "Лукойл"беше първата верига бензиностанции в страната, която предсрочно постави такива уреди. Призоваваме отговорните български медии, ако желаят, да установят в избрано от тях време чрез свои представители както в комбината, така и в нефтобазите и бензиностанциите на "Лукойл", какъв е в действителност контролът върху горивата от вноса на суров петрол до резервоарите на потребителите, как се отчитат количествата внесена суровина и произведени горива, какви данни се изискват и получават от данъчните и митнически власти и сами да преценят каква е истината, доколко може да се вярва на твърденията на политици от типа на г-н Валери Симеонов, и дали този тип изяви не целят умишлено отклоняване на вниманието на съответните власти от определени „приятелски” фирми от сенчестата страна на нефтения бизнес", се казва още в текста на съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews