КЗК: Здравната каса нарушава конкуренцията между аптеките

Вероника Шербанова 10 май 2013 в 12:42 1556 0

Аптека. Снимка: БГНЕС
Аптека. Снимка: БГНЕС

Здравната каса нарушава конкуренцията между аптеките чрез подписаните с тях Типови договори. Това установи Комисията за защита на конкуренцията.

Според подписаните между аптеките и НЗОК договори за лекарства, заплащани от Касата, фармацевтите трябва да отделят средно по 6 минути, а за протокол за отпускане на реимбурсирани лекарства – по 9 минути.

Освен това в Типовите договори е уточнен максималният брой рецепти, които могат да бъдат обработени във всяка аптека в рамките на отчетния период – до 660 рецепти за 15 дни за всеки магистър-фармацевт. В договорите е записано, че НЗОК няма да заплаща обработените рецепти над тази бройка.

Въпреки че договорите са подписани със съгласието и на Здравната каса, и на Българския фармацевтичен съюз, ограничението за време за обработване на рецепти и протоколи, както и за максималния брой на обработените рецепти, има ефект на квотно ограничение, посочва КЗК и предлага тези клаузи да бъдат отменени.

Според комисията по този начин се нарушава конкуренцията между аптеките, което засяга интереса на пациентите, тъй като те не могат да изберат от коя аптека да закупят лекарствата си в зависимост от предлаганите цени и качеството на продуктите. Така възниква и опасността пациентите да не получават навреме медикаментите. В същото време намаляват и стимулите за аптеките да продават лекарства, реимбурсирани от Касата.

В решението на КЗК се казва още, че тези клаузи от Типовите договори са в ущърб и на търговците, особено на тези в малките населени места, тъй като там аптеките изчерпват бързо лимита си.

Препоръката на комисията е клаузите за време за обработка на рецепта и протокол и ограничението за брой изпълнени рецепти да отпаднат.

В същото време от НЗОК съобщиха, че от началото на годината от аптеките не се изисква да спазват определеното време при обработка на рецепти. В момента тече дело във връзка с този текст във Върховния административен съд и до излизането на решението той няма да бъде прилаган, допълниха от Касата.

Тези клаузи бяха въведени в Типовите договори с аргумента, че така ще се повиши качеството на обслужването в аптеките и в същото време ще бъде ограничена продажбата на лекарства, реимбурсирани от Здравната каса, в нерегламентирани обекти.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови