Кунева: Режат пенсионерите, защото няма да гласуват за ГЕРБ

Елица Мартинова 11 декември 2012 в 11:46 1924 0

Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов
Меглена Кунева. Снимка: Сергей Антонов

„Дълбоко неморално е някой, който е избран с гласа на българските граждани, да наказва група от тях, защото предполага, че няма да гласуват за него. Точно това прави ГЕРБ с коледните добавки за пенсионерите“, заяви на пресконференция във вторник лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева.

По думите ù празничните бонуси са от изключителна важност не само за пенсионерите, но и за техните семейства.

„Управляващите трябва да разберат, че за хората тези надбавки не са допълнителен доход, с който да прекарат празниците. За голяма част от тях това е въпрос на оцеляване“, обясни Георги Киряков от социалния екип на партията.

Според „Движение БГ“ пари за коледни бонуси има, но от ГЕРБ не желаят да се погрижат за пенсионерите, защото ги счита тза твърди избиратели на БСП.

Партията на Кунева предложи няколко канала, по които да се отделят средства за бонусите.

„Премиерът постоянно тръби, че има бюджетен излишък от 7 млрд. лева. Ако на всички 2,1 млн. пенсионери се отпуснат еднократно по 100 лв., това прави едва 210 млн. лева, което няма да ощети бюджета“, посочи Киряков.

Според него средства за пенсионерите могат да дойдат и от пресичането на контрабандата с цигари, и от орязване на бюджета за подслушване, в който са инвестирани 100 млн. лева.

От „Движение БГ“ предложиха също партиите да намалят държавните си субсидии и спестените пари да се предоставят за социални политики.

„Недопустимо е партия, която нарича себе си дясна, де се лиши от социална политика само защото преди се е считало, че това е приоритет на лявото управление“, заключи Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови