Кунева започва инициатива за нова Конституция

OFFNews 19 октомври 2013 в 17:33 2532 8

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Движение "България на гражданите" започва инициатива за нова Конституция.

Това обяви в Шумен лидерът на партията Меглена Кунева. До няколко дни ще бъде създаден Обществен съвет от изявени юристи и общественици, които ще изготвят рамката на един нов основен закон, след което гражданите ще могат да дават предложения.

Кунева обясни, че инициативата е подобна на тези в Исландия и Финландия. По думите ѝ ще се състави Конституционен съвет от изявени експерти по конституционно право, който да изработи „скелет“ на документа като се ползват натрупаните до сега практики в ЕС. 

"Добре е, че президентът Плевнелиев е приел предложението на Реформаторския блок за ново сезиране на Конституционния съд. За нас отговорът на въпроса кога се прекратяват правомощията на един народен представител е отвъд казуса Пеевски - председател на ДАНС", коментира Кунева.

Тя каза, че Реформаторският блок се държи като конструктивна опозиция, предлагайки на президента да сезира КС повторно, за да се намери изход от ситуацията. Проф. Даниел Вълчев – член на Националния съвет, допълни, че е „важно да се излезе извън случая Делян Пеевски, който след година никой няма да помни“ и Съдът да даде отговор на въпроса кога един гражданин става член на парламента. От наша гледна точка въпросът трябва да е уреден по безспорен начин, допълни още Даниел Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!