Quantcast

Кунева започва инициатива за нова Конституция

Последна промяна на 19 октомври 2013 в 17:33 1888 8

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Движение "България на гражданите" започва инициатива за нова Конституция.

Това обяви в Шумен лидерът на партията Меглена Кунева. До няколко дни ще бъде създаден Обществен съвет от изявени юристи и общественици, които ще изготвят рамката на един нов основен закон, след което гражданите ще могат да дават предложения.

Кунева обясни, че инициативата е подобна на тези в Исландия и Финландия. По думите ѝ ще се състави Конституционен съвет от изявени експерти по конституционно право, който да изработи „скелет“ на документа като се ползват натрупаните до сега практики в ЕС. 

"Добре е, че президентът Плевнелиев е приел предложението на Реформаторския блок за ново сезиране на Конституционния съд. За нас отговорът на въпроса кога се прекратяват правомощията на един народен представител е отвъд казуса Пеевски - председател на ДАНС", коментира Кунева.

Тя каза, че Реформаторският блок се държи като конструктивна опозиция, предлагайки на президента да сезира КС повторно, за да се намери изход от ситуацията. Проф. Даниел Вълчев – член на Националния съвет, допълни, че е „важно да се излезе извън случая Делян Пеевски, който след година никой няма да помни“ и Съдът да даде отговор на въпроса кога един гражданин става член на парламента. От наша гледна точка въпросът трябва да е уреден по безспорен начин, допълни още Даниел Вълчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2013 в 15:28

Тъй и тъй нЕмат друга работа, барем да си оправдаят спонсорствата. Само да не стане като кодекса на М.Манолова - да стигнат за година-две до преамбюла!

21.10 2013 в 12:33

Хубаво е да напишеш как свършиха? Кой спаси Исландия искам да знам? Комунистите или МВФ?
Не знам защо лъжете хората. Приватизацията на банките беше приватизация на фалирали банки с толкова много дългове, което на практика СЪСИПА Исландия и централната им банка.

http://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932011_Icelandic_financial_crisis

Стига безмозъчни твърдения - това което предлагате като "решение" ще доведе не до гражданска война, а до разпад на цивилизацията и канибализъм по улиците ... най-добре да се ограничите с гледане на реалити шоута по ТВ7 и други одобрени от властта медии.

21.10 2013 в 12:24

Еми ако сте по кекави от палестинците и сирийците... но според мен повече време ще отнеме. Иначе и аз понякога се чудя каква е тая конституция дето в случая с пеевски 5 месеца съдиите и въобще никой не може да разбере какво пише в конституцията и кое е правилното и кое грешното. Явно е като библията .. четеш и интерпретираш както ти е угодно ...
Чудя се и тоя КС за какъв ни е като си имаме и ВКС и все разни мърди и агенти са на невероятно сладки службици там. Страшна конституция си имаме, щом няма един осъден политик и олигарх .. и не само конституцията и законите. Гледам полицията няма проблем също да е нарушава конституцията, както и някой закони. И те важат до момента в който не засегнат някой "наш" човек, тогава изведнъж КС ги отменя ...

21.10 2013 в 12:19

Ще има лустрация в списъка с подобрения на РБ - ние от мосад сме сложили агенти и там, така че това са новините.

20.10 2013 в 10:44

ЩЕ НИ ИЗТИПОСАТ ЕДНА ЕВРЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ И ЗА 20 ГОДИНИ ЩЕ НИ ВКАРАТ В ГРОБИЩАТА....

20.10 2013 в 10:41

В ИСЛАНДИЯ ЗАПОЧНАХА С НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА БАНКИТЕ.

ТЕ СА ОСНОВНИТЕ КАНАЛИ ЗА ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.

ВЯРВАТЕ ЛИ ЧЕ ЕДНА БАНКЕРСКА ПОДЛОГА ЩЕ ПОИСКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ?

19.10 2013 в 18:41

Щом Кунева я започва, вече е подозрително.

19.10 2013 в 18:13

Мдаа, тупа топката другарката Пръмова.
И нищо не казва за референдума срещу ДСарите и лустрацията.