Министър Греков: "Земята ни не е толкова привлекателна, че да има наплив за нея"

19 октомври 2013 в 08:55 3641 14

Димитър Греков, министър на земеделието и храните.
Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

Българската земя все още не е достатъчно привлекателна за чужденците, които искат да инвестират в България. Това коментира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков тази сутрин в ефира на Нова ТВ.

"Последно присъединилите се членки на ЕС като Литва, Латвия, Румъния и България свалиха мораториума за продажбата на родна земя на чужденци. Това е наше задължение. Ако оспорваме мораториума и поискаме връщането му, то това може да ни постави в омагьосан кръг. Едва ли българите искат да се редят на опашки отново пред посолствата, за да напуснат България", коментира още Греков.

Според министъра на земеделието и храните, българската земя е все още не добре обработена и привлекателна за един чуждестранен инвеститор. "Няма голяма опасност за "разграбване" на земите. Въпреки че е плодородна, земята у нас не може да се сравнява с обработените площи на другите държави от ЕС", успокои министъра.

„Личното ми мнение е, че няма крайна опасност чужденците да завземат земята ни, защото българската земя не е така комасирана, не е уедрена”, коментира още земеделският министър. „Комасирането, като процес, е изпуснато много отдавна”. Според Димитър Греков разделението на земята на парцели от 5 - 8 дка не представлява интерес за закупуване от чужди земеделски производители. Освен това много от собствениците вече имат дългосрочни договори с арендатори, до изтичането на които така или иначе ще минат години.

За непривлекателността на земеделските площи у нас допринасят също климатичните изменения и проблемите с напояването. „Виждате каква е ситуацията в много от земеделските страни, където има изградени хидромелиоративни съоръжения, а у нас има толкова много проблеми с напояването. Как да дойде земеделски производител от друга държава, когато не може да разчита на него. Наред с това нашата земеделска продукция е с висока себестойност”, отчете министърът на земеделието и храните.

Министър Греков увери, че разплащането със земеделците ще върви по план и няма да се трупа допълнително напрежение. В началото на декември ще бъдат раздадени пари на млекопроизводителите, а зърнодобива ще получи своята субсидия в началото на следващата година, както са се разбрали вече двете страни.

"При земеделието и животновъдството в България никога няма спокойствие, но благодарение на компромисите, които правят и двете страни напрежението не се покачва", сподели още Греков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!