Кунева иска референдум за промени в конституцията

Елица Мартинова 29 януари 2013 в 11:50 2960 10

Даниел Вълчев Снимка: БГНЕС
Даниел Вълчев Снимка: БГНЕС

„Поемаме ангажимент още в първите дни от работата на следващия парламент да инициираме национален референдум относно свикване на Велико народно събрание за сериозни промени в Конституцията“, съобщиха на пресконференция във вторник от „Движение България на гражданите“.

„За повече от 20 години мнозинството граждани се убедиха, че сегашният конституционен модел не дава достатъчно гаранции, че онзи, който упражнява власт, носи и съответната отговорност за това“, смятат от партията.

„Движение България на гражданите“ се ангажира да внесе законопроект за изменения в Закона за референдумите, обяви още Даниел Вълчев от формацията на Кунева.

По думите му „Движение БГ“, в качеството си на дясна партия, напълно подкрепя допитването до народа като висша форма на демокрация. Според Вълчев обаче законите имат нужда от промяна, защото настоящите текстове не гарантират, че гласът на народа ще се чуе.

„Последният референдум ясно показа, че българите са по-умни от управниците си. От всеки пет човека с право на глас до урните отиде само един“, подчерта бившият образователен министър.

Председателят на партията Меглена Кунева окачестви народното допитване като „загуба за България и за хората“. По думите и референдумът е показал, че управляващите работят без ясна стратегия, а БСП не са в състояние да мобилизират народа.

"Всички се опитаха да си придърпат гласувалите 20%, за да оправдаят фалшивото си чувството за победа", заяви бившият еврокомисар.

От „Движение БГ“ изтъкнаха, че подкрепят развитието на ядрената енергетика в страната като важен елемент от енергийната стратегия.

„Има обаче три важни условия. Трябва да има 100-процентови гаранции за безопасност. Необходима е яснота за инвеститорите, цената и българските ангажименти по евентуален проект. Ние сме също така категорични, че подобна идея не може и не трябва да се реализира без подкрепата на нашите европейски и атлантически партньори“, обясни Даниел Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки