Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Кой изяде храната на кучетата-водачи

Елица Мартинова 07 юни 2012 в 15:03 1662 0

Сбирка на
Сбирка на "Очи на четири лапи", Снимка: Сергей Антонов
„Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) осигури храна за кучета-водачи от „Българско училище за кучета водачи на слепи”. Утре в училището ще бъдат доставени първите чували храна за кучета.“ Това гласи прессъобщение от 31 май на БАБХ до медиите. В сряда министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви в Министерски съвет, че „ще продължи да бъде доставяна храна за кучета-водачи на слепи хора“. Кога и в какво количество - не е ясно.

Проучване на OFFNews.bg установи, че всъщност досега БАБХ са дарили за обучаващите се 14 кучета-водачи само два чувала с храна или общо 40 кг гранули. Дневно на едно животно са необходими 460 гр., пише в указанията на храната. С други думи дарението стига за изхранването на кучетата в рамките на осем дни. Те ще получат последната си порция от дарените два чувала в петък.

От БАБХ са обещали еднократно дарение от 25 чувала, но се оказва, че такава сделка изобщо не е договаряна с фирмата-вносител на храната. Албена Алексиева, председател на „Очи на четири лапи“, е получила уверение от БАБХ, че проблемът ще бъде решен в най-скоро време.

OFFNews.bg потърси за мнение Агенцията по безопасност на храните, откъдето със съжаление обясниха, че ситуацията с храната за училището е в застой. Проблемът бил, че човекът, отговарящ за преговорите с фирмата-дистрибутор, е извън страната. Оттам отказаха да се ангажират с конкретен срок за доставка на чувалите, но изразиха надежда, че това ще се случи в най-скоро време.

Така се оказва, че на практика дарението не е уговорено, макар че бе разтръбено по медиите. Учудваща е и позицията на министър Найденов. От думите му личи, че е убеден в изрядността на дарението.

Конкретна яснота липсва и в думите на Светлана Ангелова, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика. На 31 май тя обеща, че държавата ще осигури помощ в размер на 100 хил. лв., за да не спре работата на училището. Ангелова каза още, че най-вероятно в бюджета за 2013 г. ще се предвидят средства за финансирането на училището.

Макар че обещанията ú звучат като радостна развръзка, засега те остават само думи. Ангелова, подобно на БАБХ, също не се ангажира със срокове. Албена Алексиева уточни за OFFNews.bg, че до момента никой не се е свързвал с нея с конкретен план.

От фондация „Очи на четири лапи“ не губят надежда. Те са благодарни за всеки жест и оказаната до момента помощ. Досега те са получили едно лично дарение в размер на 500 лв., две фирмени дарения от по 2500 лв. и 500 лв., 1000 евро лично дарение от българин, живеещ в Швейцария, както и 2000 лв. от ГЕРБ.

В момента училището за кучета-водачи е задлъжняло с 62 хил. лв. Натрупаните дългове са за битови сметки, наеми и заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови