Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Китайски кораби около спорните острови Сенкаку

Елица Мартинова 23 април 2013 в 10:37 1492 1

Сенкаку, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Сенкаку, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите в Япония са притеснени, след като осем кораба на китайското правителство нахлуха в акваторията на спорните острови Сенкаку.

Информацията бе потвърдена от бреговата охрана в Япония. Флотилията на Пекин е навлязла край спорните острови в Източнокитайско море рано тази сутрин.

Според говорителите на японското правителство това е най-масово настъпление от страна на Китай, откакто Токио национализира островите миналия септември.

Япония вече привика на среща по случая китайския посланик.

Конфликтът между двете страни възникна, когато в края на 2012 г. Япония купи от частен собственик няколко от островите. Това разгневи Пекин и доведе до протести в редица градове на страната, тъй като китайците считат Сенкаку за тяхна изконна територия.

Напрежението между азиатските държави ескалира и спорът се пренесе на форума на ООН в Ню Йорк в края на септември 2012 г. На срещата китайският външен министър Ян Цзечъ обвини Япония в сериозни нарушения на китайския суверенитет. Представителите на Токио не останаха длъжни на Пекин и на свой ред обвиниха Китай, че не познава международното право.

В края на годината отношенията между двете държави се успокоиха, но китайски кораби продължават да плуват демонстративно близо до спорните острови, предизвиквайки притесненията на властите в Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews