Кирил Йорданов казва утре дали подава оставка

Юлиан Христов 05 март 2013 в 11:57 3144 2

Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС
Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

Варненският кмет Кирил Йорданов ще обяви намеренията си дали да подаде оставка в сряда, след като днес общинарите отказаха да свикат извънредна сесия на Общинския съвет. 

Според мнението на общинарите кметът не се нуждае от извънредно заседание, за да огласи намеренията си дали да подаде оставка. Като мотив за отхвърляне на искането му те се позоваха на това, че в предложението за извънредна сесия липсва проект на дневен ред.

В неделя ГЕРБ обяви, че сваля политическата си подкрепа към Йорданов.

Във вторник повечето от общинските съветници призоваха кметът да подаде оставка. Те не се притесняват от нещата, които той имал да каже. В свое изявление кметът заяви, че иска извънредната сесия, за да каже на всеослушание неща, свързани с работата на Общинския съвет и някои от членовете му. 

В същото време мнозинството съветници заявиха, че са готови да подадат оставките си, защото е ясно, че те вече не представят хората на Варна. Тримата общински съветници от Алианс за Варна на Веселин Марешки вече са депозирали оставките си. Готовност да подадат оставките си са заявили и Общинските съветници от "Нашият град" и от ГЕРБ. 

Общинарите ще търсят законов механизъм, по който да разпуснат местния парламент. Според действащото законодателство, за да се разпусне съветът, той трябва да не е заседавал три месеца. В същото време има важни решения, заради които общинарите не могат да спрат работа.

Част от тях са свързани с усвояването на евросредства и избор на временно изпълняващ длъжността кмет.  

"Поисках оставката на Кирил Йорданов и мнозинството от ГЕРБ още миналата година. Смятам, че това е единственото решение градът да се успокои. Не може Варна да е в такова състояние. Поздравявам варненци за куража. Чакам да чуя „страшните тайни“. След 20 години в управлението Кирил Йорданов сигурно има какво да каже. Трябва да има категорична промяна на това управление на кмета и на Общинския съвет. Съчетание между мнозинство на ГЕРБ и Йорданов се оказа пагубно. Варна се нуждае от диалогичен кмет с ясни идеи как да тръгне икономиката на града. Тези хора излязоха на улицата не защото живеят добре, отбеляза по-рано днес пред БНР общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов.

"Не бих могъл да кажа каква е позицията на г-н Йорданов. ГЕРБ управлява заедно с Кирил Йорданов от година и половина. Преди това два мандата е управлявал с БСП. Групата на ГЕРБ е 16 от 51 съветници. Нашето оставане в Общинския съвет не е самоцел. Реанимирахме европейски проекти. Макрорамката на бюджета е с 20 милиона по-голяма от всички досега. Варна е на прага да усвои 250 милиона по линия на европейските проекти, коментира пред БНР Иван Портних, координатор на ГЕРБ във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!