"Фигаро" разказа за Пламен, който наелектризира България

Последна промяна на 05 март 2013 в 10:14 5119 10

"Фигаро" разказа историята на Пламен Горанов.

Съобщението за смъртта на Пламен Горанов веднага обиколи социалните мрежи - с над 80% изгаряния младият мъж, който се самозапали преди две седмици с искане на оставката на кмета на Варна, почина от раните си, пише френският вестник "Фигаро" под заглавие "Самоубийството на един активист наелектризира България".

Ежедневните молитви на симпатизантите му се оказаха недостатъчни. "Надяваме се само, че саможертвата му няма да бъде напразна!", казват те. Така алпинистът е на път да се превърне в символ на народното недоволство, родено от повишаването на цената на тока, което предизвика противно на всички очаквания оставката на правителството на 20 февруари.

Още повече, че той не е сам - само за няколко дни три случая на самозапалване и редица опити бяха регистрирани от властите. "Ясно е, че става дума за поредица. И макар че мотивите изглеждат различни, те ни показват, че хората са на ръба и готови на всичко", казва лекарят Христо Хинков, началник-отдел "Психично здраве" към Националния център за обществено здраве в София.

Последователно сравнявани с чешки, тибетски и тунизийски мъченици, историите на тези отчаяни хора дават нов тласък на протестите, които вече са ежедневни в България. На два пъти, на 24 февруари и на 3 март, националния празник, протестиращите излязоха по улиците на големите градове, за да заявят, че изобщо няма да се задоволят с оставката на правителството. Но исканията им, които са най-малкото объркани, се приемат студено от българската интелигенция.

"Социалният им модел залита между Либия на Кадафи и Беларус", гневи се Константин Павлов, автор на много четен политически блог в страната. Вчера (4 март - б.р.) протестът прерасна в гражданско неподчинение с вдигането на "палатков лагер" в София. А вече никой не брои сблъсъците с полицията след блокади на кръстовища и други пътни оси от протестиращи с качулки. "От няколко дни имаме усещането, че е достатъчна една искра, за да изпадне страната в анархия", счита западен дипломат. Приемането в болница на два пъти заради високо кръвно налягане на премиера в оставка, Бойко Борисов, сам въплъщаващ "стабилността" на държавата, засили чувството за несигурност.

Във Варна - градът, в който Пламен Горанов се самозапали, кметът Кирил Йорданов, обвиняван във връзки с мафията, е мишена на народния гняв. Протестиращите искат оставката му и протестират срещу завземането на града от икономическата група с тъмна репутация ТИМ, основана през 90-те години на миналия век от бивши командоси от военноморския флот. "ТИМ е основната причина за нещастията ни", извикал Пламен на митинг няколко дни преди фаталната си постъпка, показва видео, качено в мрежата от негови приятели. (По БГНЕС)

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2013 в 07:12

E това са много умни изказвания! Само не можах да разбера къде са ГЕРБ в това манипулиране на масите? Като гледам във форумите те ползват за хейтъри изметта на народа - съдя по как и какво пишат! Повечето от тях са агресивни и ниско образовани - нищо ново под слънцето - те са отражение на този , който им плаща и най-яростно отстояват позицията , която са им спуснали отгоре защото такива люде не могат да се реализират в обществото и на това разчита ГЕРБ - това са им единствените доходи!!!

05.03 2013 в 22:41

До бая си тъпа:
Пропускаш факта, че Ivan Petrov("Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata), никога не се е регистрирал във Фейсбук и никога няма да го направи, най-малкото защото е много лесно да се разбере кой стои зад този профил от милиционерска гледна точка - няма нужда да получавам призовки лично на страницата си, по-удобно е през електронната медия, след официално разследване срещу дадената медия! - Все пак зад мен не стои никой, а знам доста истини, които да не оттърват от главоболие, изключително широк кръг от високопоставени и интересни лица, а и не се взимам толкова насериозно, освен в името на България!:)

05.03 2013 в 17:47

Т.е. твърдиш, че на мен БСП ми плащат, за да кажа, че ми плащат. Ако мойто е сопол, не знам това, което си написал какво може да е.

Всъщност съвсем безплатно казвам, че БСП и ДПС имат платени драскачи и армия платени коментиращи с фалшиви профили, за да се създаде илюзия на нищо неподозиращите читатели, че народът е съгласен с написаното и да се контрира или избута в дъното коментарите, които не споделят мнението.

Съвсем безплатно казвам, че има стотина страници във Фейсбук, които са отредени за пропаганда, както и няколко хиляди фалшиви профила служещи за популяризирането им. Тази тактика не е запазена само за БСП и ДПС, а се прилага и от почти всички големи партии, но БСП и ДПС са най-навътре в нещата.

Цялата манипулация се ползва според случая за да се манипулира общественото мнение. Телевизията вече е отживелица и там всички разбраха, каква пропаганда е, за това протестиращите освиркваха и псуваха всички репортери.

С интернет нещата са много по-сложни, защото там нормалния човек, не може да разбере кой е истински, повечето дори не им идва на акъла, че може да има фалшиви.

Достатъчно е 2-3 от твоите приятели да се вържат на манипулацията и ти ще се вържеш, защото тях ги познаваш и им вярваш. Много дори не се замислят, че вярват на хора, които не познават.

На времето комунистите не са си мечтали за такъв конспиративен инструмент и пробваха с патриотична пропаганда, шпионаж и силови методи. Вече не са им нужни.

На средно интелигентен човек (IQ 100), му е нужна 80% от информацията да е истинска за да разпознае фалшивата. Т.е. ако 50% от предоставената информация е фалшива, той не може да разбере кое е истина и използва общото мнение. Като помощ от публиката.

За да работи манипулацията е лесно, пуска се 20%-30% истинска информация (предимно общодостъпна информация) и се пуска армията да я коментира още докато излезе за да се даде тежест на лъжата. Т.е. единия лъже, другите мажат. Като кацне нищо неподозиращ читател, не успява да разбере кое е истина в статията или картинката и поглежда какво е коментирала публиката, т.е. другата лъжлива информация и решава, че всичко би трябвало да е истина.

След време решава, че даден сайт или страница или подобен източник на информация е надежден и започва да вярва безпрекословно. Същевременно увлича своите познати, които решават, че другия вече е проверил истинноста и авторитета на изданието. Така се трупа критична маса, след това се подкарва под строй, чрез събития и митинги и други дейности.

05.03 2013 в 16:33

А 'бе, като си бъркате в мозъка за да изкарате някоя мисъл под формата на сопол, няма нужда да я правите публично достояние, така и така не сте за показване - без значение, дали зад Вас са БСП, БКП, или само ДПС!:)
Ще е первезно, ако и Ви плащат за това!:)
Не мога да разбера защо подскачате, като ужилени - като комунисти предвкусващи Лустрация?!:)

05.03 2013 в 15:59

Това е от години практика, имам познати, на които БСП и ДПС им плащат да пишат по форумите. Освен това имам познати от младежкото БСП, които сами си казват, че ги събират за да им дават задачи какво да пускат в интернет, махнаха се оттам само заради това. Правят провокативни колажи и ги пускат във ФБ. Дори тези за ТИМ са тяхно дело.

Снимката на бай Георги на плаката е копирана от колаж на БСП пуснат във ФБ. И човека си мисли, че това е гласът на народа. След това ходят и пускат провокатори да удрят и да сочат примерно ТИМ или някой друг непопулярен сред хората.

Документи за това естествено няма, защото заповедит са устни.

БСП и ДПС държат една камара сайтове и плащат на други за да вкарват дезинформация. Този тук в момента е също техен.

05.03 2013 в 15:51

Точно пък Бивол, комунистическата издънка ли смяташ за автентично? Божке!

Тези точно като луди фалшифицират документи и ги снимат с телефон или пък вадят изводи от неща извадени от контекста.

Копи - пейстнали "документ" в който пише нещо и в пояснението написали, че всъщност "черно на бяло" пишело обратното.

Снимали някакъв обект и след 2 седмици, след като всички са го изчели, добавили най-отдолу забележка: "извиняваме се, става дума за съседния парцел, той е на друг собственик."

Айде тези комсомолски номера ги знаем.

05.03 2013 в 14:54

Какво значи ако е така. АМа говорете ако сте видяли лично или чули нещо бе хора. Това ако е така е много много обширно понятие. Само слухове се пускат и нищо друго

05.03 2013 в 13:45

Омръзна ми от един чул , друг предал , третиподшушнал ! Стуга бе хора - всеки може всичко да каже стига да му отърва! Нека да открият това момче - ако е вярно то се знае кое е - и да каже пред цяла България това , което е станало и тогава ще повярвам стига с "Един чул , друг видял"! Трябват факти , документи , преки свидетели иначе ще стане като инструкцията към младежите от БСП , която всеки може да напише на компютъра си! Прави се като "Бивол" всичко подплатено с факти и автентични документи - всичко друго е лошо скалъпена лъжа!

05.03 2013 в 12:29

Ето Ви едно онагледяване на събитията, което категорично показва с оглед твърденията на ekip от Нюза, че всичките протести са били инсцениран метеж на БСП, нещо което нямаше да има спирачка обаче, ако не се беше самозапалил този горд българин Пламен Горанов и не беше впрегнал интелигенцията на България, за прерастване на протестите от метеж в народно движение със светли и можещи личности, които да прекроят лумпениадата от дирижиран процес, в народно движение на сплотен народ и узрял за промени, с... [Прочети целия коментар"> воля за светло бъдеще без политическите простит@тки на Прехода и прок@жената БКП!
"
Регистриран на: 22.06.2010, 15:39 1. ekip | 05.03.2013 11:04
БУНТЪТ РЕЖИСИРАН ОТ ЛАПТОПИ ДО РАДОМИР.
Почерпен младеж издал заверата след купон с лидера Станишев.

Младежи с лаптопи, настанени в луксозен хотел край Радомир, са режисирали протестите в Мрежата, още преди старта им на улицата. Червената завера с давност около месец и половина издал доволно почерпен младеж след купон с награди с лидера Сергей Станишев. Това разказа пред Дартс нюз жител на малкия град, който попаднал на информацията за случващото се в пустата местност съвсем случайно. Според източника ни наставник на младите, които пишели на лаптопите си дори по време на обяд, е бил Кирил Добрев. Два пъти в седмицата групата пристигала в хотела/който в региона се свързва с имената на Божидар Данев и Румяна Балабанова/, "с две бели бусчета", а веднъж била посетена и от председателя на БСП Сергей Станишев. Той раздал награди на младежите, а след щедра почерпка един от коментаторите в социалните мрежи се изтървал на неподходящо място: Ще бутаме правителството, България ще стане като дискотека - ще светва и ще угасва"."

Добавям и моят отговор към този анонс:
До ekip:
Ако е така, Сергей Станишев и Кирил Добрев са национални предатели!!!

Когато някой разпалва протести, които не са узрели за това, означава, че цели пълното им контролиране и насочването им в правилната посока, следователно, нито изразява истинската воля на народа, нито иска да защити интересите му, нито го просвещава, а по-скоро го тика към пропаст без необходимата подготовка за това - като стадо!!!
Аз самият също се изненадах, че протестите станаха сега, предвиждах ги за лятото и след това, когато народът узрее и разбере, че всички управлявали го досега са срещу него и няма да го подкрепят за възхода му, когато българската интелигенция се опомнеше, че хубавият дом не е всичко и трябва да са част от народа си, а народът да застанеше около тях и духом и телом, до край!
Жалко за България, но ще Ви кажа, че Нито Серж, нито Кирето, са предвиждали момчето факла - Пламен Горанов, българският Ян Полах, и от тук нататък искам да знаят, че всеки загубил семейството си в България или извън нея, ще стане естествен терминатор на червеното котило - това е естественият развой на събитията, след време комунистите ще си купуват невзрачни коли, помнете ми думите!
Силна и свята България - българи обединете се, Вие сте едно цяло!!!
ЛУСТРАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ!!!
"НЕ" НА ТИМ!!!

Vankata

05.03 2013 в 12:05

Преди години повишената цена на месото в Полша предизвика взрив от недоволство и барикади по улиците, които станаха началото на края за социализма-комунизма изобщо в Източна Европа. Посегналият на живота си в знак на протест обаче в днешна България не е единичен случай.