Катар отпусна 50 млн. долара на България за доставки на агнешко

17 август 2013 в 10:58 3178 13

Агнета. Снимка: БГНЕС (архив)
Агнета. Снимка: БГНЕС (архив)

Петдесет милиона щатски долара е отпуснала Катар за доставки на агнешко месо от България. Това съобщи Николай Кръстанов от ръководството на Национална овцевъдна асоциация, цитиран от Фокус. „Доставките ще се случат, като се появят агнетата, което не е проблем, ако имаме организация, но тъй като в момента спадът в овцевъдството е много сериозен и традициите, които сме имали и с Катар и със Саудитска Арабия, са позагубени. Явно агнешкото ни месо им е харесало от преди години и ни помнят и сега трябва да възстановим тези връзки с Арабския свят. 

Катар са депозирали в българска банка 50 милиона долара, които да се използват като стимулиране и кредитиране на тези 100 000 агнета годишно. Ресурсът ще ни стигне да ги произведем, но няма да е лесно, тъй като сме загубили форма. Парите трябва да отидат директно при производителите, а не да се губят по проекти и работни групи”, обясни Кръстанов.

Катар държи да има директен контакт с българската държава, за да се гарантира, че парите няма да се загубят, посочи Кръстанов. Държавата ще трябва да създаде екип и работна група, които да се занимават с това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!