Как МВР загуби 5 млн. гласоподаватели?

Юлиан Христов 30 октомври 2013 в 04:02 1633 4

Отговор на МВР до Добрил Досев
Отговор на МВР до Добрил Досев

Документ, издаден от МВР, скандализира потребителите на социалните мрежи в края на миналата седмица.

В отговор до Добрил Досев, член на форума OFFRoad-Bulgaria, от МВР обявяват, че общият брой на действащите лични карти на родените преди 1995 година в България към юли месец тази година е 1 211 987. С други думи, това, според МВР, е реалният брой на пълнолетните българи, имащи право на глас. Още по-фрапиращо звучи това на фона на данните от Централната избирателна комисия (ЦИК), според които, имащите право на глас на последните избори през май, са били 6 919 260 души.

Усилването на съмненията идват и от факта, че заялвението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), е подавано от Досев два пъти, но на него той така и не получил отговор. Едва, когато той решил да потърси правата си по съдебен ред, получил писмото от МВР с цитираните данни.

„Станала е техническа грешка“, обясниха пред OFFNews от пресцентъра на МВР. От там казаха, че служителят, който трябвало да подаде исканите данни, е извършил проверката по други критерии. От там той погрешно е достигнал до числото от 1,2 млн. души. От МВР са изпратили нов отговор до Досев, в който освен поднесените извинения, подават и исканата от него информация. А именно – хората с лични карти, които са над 18 години, са 6 658 959.

Разликата от близо 260 хил. души между данните на ЦИК (които се подават от служба ГРАО) и МВР също има своето обяснение. Пред OFFNews математикът проф. Михаил Константинов обясни, че по-голямото число на избирателите, което е обявено от ЦИК, показва броя на българските граждани, които са навършили 18 години, но по една или друга причина нямат лични документи. На практика в данните от ГРАО фигурират всички български граждани, които са навършили 18 години.

„Хората, които имат право на глас, са хора, които не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“ и са над 18 години. Между тях може да има и умрели. Ако сред тях, има умрели в чужбина и техните роднини не са съобщили, няма как да знаем за това. Между тях има хора, родени преди 1931 година – те нямат лични карти. Те не са длъжни да имат – може да имат, може и да нямат. Има българи, родени в чужбина, на които не са им издадени лични карти, защото не са дошли да си извадят документи. Има българи, които изобщо не се връщат – той е в избирателния списък, защото е български гражданин, но той си живее в Австралия и през акъла не му минава да си вади български документи. Той има право да не си вади – просто не му трябват. Има и една група от около 30-40 хил. души – клошари, бездомници, роми и др. На практика те фигурират като български граждани, но нямат лични документи. Така компютърът моментално ги слага в списъка с имащите право на глас.

Проф. Константинов обясни, че тази разлика в данните на МВР и ЦИК не влияе върху изхода на изборите, тъй като там резултатите се определят да броя гласували избиратели и от броя намерени бюлетини.

„Това са две групи верни числа – и едните са верни, и другите. Аз, като не съм си извадил документ, хем съм си български гражданин, хем съм над 18 години, хем нямам документ, защото не съм си извадил“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови