Кабинетът ще гласува проекта на бюджет 2013 г.

Нели Чолашка 10 октомври 2012 в 08:09 1426 0

Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Симеон Дянков, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Проектобюджетът на държавата за 2013 г. ще бъде обсъждан и гласуван днес от Министерския съвет.

Той предвижда увеличение на минималната работна заплата от 290 на 310 лв. от 1 януари. Имаше идея да се въведе различна минимална заплата за големите и малките градове в България, но тя беше отхвърлена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера.

Проектът на бюджет, публикуван преди седмица на страницата на финансовото министерство, предвижда увеличение на пенсиите от 1 април с 2.2% до 9.8% в зависимост от годината на пенсиониране. Това е първата актуализация на пенсиите за правителството "Борисов".

Заплатите на военните ще нараснат с 9 %, а на учителите - с 5%. Засега не се предвижда увеличение на възнагражденията в МВР въпреки протестите на полицаите.

Обезщетенията за майчинство, детските добавки и безработица също остават непроменени.

В съдебната система повече пари са предвидени единствено за Инспектората към ВСС.

Държавните ведомства ще могат да увеличават месечните възнаграждения на служителите си само ако имат собствени резерви за сметка на съкращения и на преструктуриране на звената и на разходите.

Парите за увеличавана не пенсиите - около половин милион лева, се очакват от по-висока събираемост на Данък общ доход. Вероятно ще има коледни добавки за пенсионерите, стана ясно вчера след заседанието на тристранката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови