Кабинетът ще гласува облекчения при наемане на безработни младежи

10 септември 2013 в 21:17 2253 3

Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС
Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. Снимка: БГНЕС

Нова схема за облекчения при наемане на безработни младежи се очаква да гласува кабинетът утре чрез промени в Националния план за действие по заетостта.

 Схемата е за осигуряване на първа работа на квалифицираните млади хора. Тя предвижда предоставяне на средства на работодатели, които разкриват работни места за наемане на безработни младежи до 29-годишна възраст, завършили средно или висше образование и без трудов стаж. Те могат да бъдат назначени на длъжности според тяхното образование или квалификация.

Периодът на субсидиране е от 6 до 18 месеца. Размерът на сумите ще нараства от 30 на сто за първите шест месеца, на 50 на сто от седмия до дванадесетия месец включително и 75 на сто за оставащия период.

Точката с промените в Националния план е внесена от социалния министър Хасан Адемов. Чрез поправките ще се осигури заетост на 300 млади хора до края на годината. Средствата в размер на близо 104 хил. лв. са осигурени чрез преразпределение на резерва по Националния план.

В България младежите, които са регистрирани в бюрата по труда към края на юли т. г. са 34 412. От тях 63,6% са без квалификация, а 7,9% са висшистите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!