Изпитите в Перник отложени заради земетресението

Александра Маркарян 23 май 2012 в 07:34 1157 0

Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив
Ученици по време на изпит. Снимка: БГНЕС/Архив

Втората задължителна матура и изпитът по математика след VII клас в Перник се отлагат. Те се провеждат днес в цялата страна, но в засегнатата от земетресението в областта те ще бъдат на 28 и 29 май.

Решението беше взето снощи след посещение на премиера Бойко Борисов и министрите Симеон Дянков, Лиляна Павлова и Сергей Игнатов в Перник.

В Перник денят е неучебен.

Във всички останали градове и села се провеждат и матури, и изпити след VII клас.

Втората задължителна матура ще е на 29 май. Тя е по предмет, избран от абитуриента. Започва в 8 часа. Изпитът продължава 4 астрономически часа. Времето за съобщаване на темата и за указания към абитуриентите се приспада от общото време за писане, така че реално дванадесетокласниците ще започнат да пишат 15-20 минути по-късно.

Седмокласниците ще се явят на изпит по математика на 28 май. Те ще започнат да пишат в 10 часа. И за тях това е вторият изпит. Те се явиха на български език и литература на 21 май.

И по двата предмета те решават тест, състоящ се от два модула. Първият е задължителен за целия випуск. Чрез него се формира оценката на ученика за националното външно оценяване. Вторият се решава от учениците, които искат да кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. Оценката за класирането в тях се формира от полученото на първия и втория модул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови