Исканията на протеста: Предложенията на Владимир Павлов

21 март 2013 в 11:20 2160 2

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето предложенията на  Владимир Павлов.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

 

За мен (а мисля - и не само за мен) е очевидно, че действащият досега модел на представителсво на народа във властта чрез партии и парламент е категорично неработещ и следователно повече не бива да се прилага за управление на нашето общество. Също така повече не  можем и не бива да чакаме да се яви поредният "герой, спасител на нацията".

Видя се, за съжаление, че като общество и народ не сме в състояние да излъчим истински, реално действащ и качествен елит, който да поведе нацията към спасителни хоризонти... А това, че всевъзможни политици, политолози и социолози се опитват да ни втълпят, че парламентарната "демокрация" няма алтернатива, е чиста заблуда; възможни са всякакви форми на организация и самоорганизация на обществото, стига само наистина да работят ефективно за общото благо!

С оглед на описаното дотук предлагам следната форма за прилагане на пряка демокрация: 

1. На териториален, професионален, съсловен или друг формален или неформален принцип дадени поне 50 души български граждани с най-малко средно образование, неосъждани и без психически заболявания (това - декларирано от тях) предлагат с кратка препоръка и мотивация един техен представител като първоначален съветник, който да участва в избиране/формиране на Съвет на представителите за управление на България. 

2. За такива основни/първоначални съветници вероятно ще бъдат излъчени около 40 000 души. Това множество провежда (по интернет или чрез други комуникационни средства) вътрешни консултации и излъчва (може да се приложи принципът на поименно посочване, а може - и на случаен подбор) от себе си 400 души окончателни съветници, които да формират Съвета на представителите за управление на България. 

3. Съветът кани най-изтъкнатите български учени, хора на изкуството, инженери, журналисти и др. по подобен начин да формират група за неотложни консултации по основните и най-остри проблеми на българското общество – да го наречем Съвет на мъдреците.

4. Съветът на представителите се събира и заедно или паралелно със Съвета на мъдреците се залавят да сътворят Програма за спасение на България.

5. Програмата за спасение на България се подлага на референдум и, ако бъде одобрена, влиза в сила и става задължителна за изпълнение от страна на всяко правителство. 

 

NB: Всички членове на двата Съвета работят безвъзмездно на ползу роду!

 

Зная, че горните редове звучат утопично, но съм убеден, че всяка Утопия ще бъде може би по-добра за нас, от това, което ни се случва през последните 24 години. Разбира се, идеята е в най-принципен вид; тя може да бъде разработена в много повече детайли, но основното е това - да се даде възможност на българското гражданско общество да въздейства пряко, отговорно и с дългосрочна ефективност върху собствения си живот!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!