Яне се уплаши от гнева на НПО-тата

Последна промяна на 12 март 2013 в 17:51 2564 7

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев оттегли предложението да се проверява имуществото на шефове на неправителствените организации (НПО).

Той направи това в пленарна зала при гласуването на предложения от него проектозакон за промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Проектът предвижда разширяване на кръга на хората на висши длъжности, които ще бъдат длъжни да подават декларации за доходите и имуществото си в Сметната палата.

След като днес парламентът прие на второ четене предложените от Янев промени, Сметната палата ще трябва да провери шефовете на всички дружества, които са контролирани от ДКЕВР – ЕРП-та, ВЕИ, топлофикациите и др.

Декларации ще трябва да подадат всички синдикални лидери и членове на контролни и управителни съвети в профсъюзите. Същото ще важи и за работодателските организации, които са членове на тристранния съвет – КРИБ, БСК и БТПП в момента.

Поне отпаднаха кандидат-депутатите, които са хиляди и Сметната палата едва л щеше да смогне да ги провери всички.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров обяви, че промените в закона са на парче и са необмислени.

Относно НПО-тата Янев първо внесе между първо и второ четене текст, според който на проверка ще подлежат само организациите, които работят с обществени средства. Засегнатите организации обаче отишли днес да се оплачат на правна комисия, която гледа текстовете на второ четене.

Накрая обаче оттегли целия текст, който предвиждаше пред Сметната палата да се отчитат собствениците на неправителствените организации.

С този текст се целеше ГЕРБ да удари по организациите, които следят честно ли се провеждат изборите, но после се уплашиха, че ще им се стовари гнева на целия неправителствен сектор, коментира Мая Манолова.

Янев не каза с какви мотиви оттегля текста. Той се направи на обиден и обяи, че ще видят, че е бил прав кто иска проверка на собствениците на НПО-тата.

Емил Василев от РЗС беше по-рязък и обяви, че неправителствените организации всъщност са черни каси и най-много такива "каси и дори куфари" има ДПС. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2013 в 00:24

точно

12.03 2013 в 23:28

СТИГА С ТОЗИ РЕФРЕН-ДПС,БСП.ВСИЧКО СЕ КОНТРОЛЛИРА ОТ СОРОС И КРЪГОВЕТЕ КОИТО СЪЗДАДЕ ДОКАТО НАИВНИЯ НАШ НАРОД ПРЕВЪЗНАСЯШЕ БОЙКО И ГЕРБ.ВСИЧКИ СМЕ ВИНОВНИ,КАТО ПРОСПАХМЕ ТЕЗИ ГОДИНИ.СОРОС Е ЧОВЕК ОТ ЦРУ И ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО РАБОТИ ЗА НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ.КОЙ БЕШЕ СЕГА ВЪНШЕН МИНИСТЪР -МЛАДЕНОВ,ОТ ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО.ЕНЕРГЕТИКАТА Е В КОНТРОЛ НА ЦВЕТАЛИНА-СОРОС ,КАКВИ ПРОВЕРКИ КАВЪВ ПОПУЛИЗЪМ!СТИГА!!!

12.03 2013 в 22:36

Е той Шорко дърпаше конците на ББ, малко странно ще да е да го подгонят толкова рязко, особено тоя клоун.

12.03 2013 в 22:05

Едни от най-големите злоупотреби се правят в НПО, затова са скочили, толкова ли е неясно! Ако на "моето" НПО всичко му беше наред - няма от какво да се притеснявам, нали! Те май сами се издадоха :)))

12.03 2013 в 20:52

Бе аз мисля, че класацията се води от Сорос и клонингите му.
НПО-тата на ДПС не могат да уплашат Янето да си оттегли поправките, ама Сорос може.

12.03 2013 в 19:15

Абсолютно вярно и сигурно трудно да се изрови е, че ДПС имат най-много такива организации и фондации /изобщо всякакви пермутации и комбинации/, с които прехвърлят влияние и пари.
Пример ми е /измежду все пак, публичните личности/ един Ергин Емин, и семейството му - действително грамотни хора, които са олихвили щедро уменията с възможностите на знайни и незнайни НПО-та.

12.03 2013 в 18:03

ХА-ХА смешник.